Strax efter klockan tre på natten mot måndagen kom larmet om en mordbrand i en kontorsbyggnad i Lunda industriområde i västra Stockholm. Enligt personer på platsen var det brandbomber, så kallade molotovcocktails, som hade kastats mot lokalen.

Tre fönster gick sönder och elden spred sig i en lokal där flera föreningar för oppositionella exiliranier håller till.

– Som tur var råkade ett par personer vara här på platsen och jobba då. De släckte elden och ringde polisen samtidigt, säger Reza Shafiee, medlem i NCRI, en av de föreningar som håller till på platsen.

När DN är på plats dagen efter luktar det fortfarande skarpt av branden i ett av rummen i de stora lokalerna. Det finns tydliga tecken på att en kraftig eld har härjat på platsen – väggarna är mörkt fläckiga och golvet fullt med sot – men branden var snabbt under kontroll. Ingen person skadades vid tillfället.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand, och Stockholmspolisen har klarlagt att ingen av personerna som befann sig i byggnaden vid tillfället misstänks för brott – och ingen har heller gripits misstänkt för dådet.

Stockholmspolisen uppger i ett mejl att arbetet fortgår med att samla in information för att ”utröna i vilken kontext det skett”, och att uppgifter om eventuell hotbild mot föreningarna på platsen omfattas av förundersökningssekretess.

DN har varit i kontakt med Säpo angående händelsen som säger att det är ett polisärende.

Medlemmarna i föreningarna misstänker att beställaren är den iranska regimen, berättar Hossein Pahlawan, ordförande för föreningen Frihet och integration, som också huserar i lokalerna.

– Det är den iranska regimen som ligger bakom detta. Vi är 100 procent säkra, säger han och lägger till att det troligtvis är ett svenskt kriminellt nätverk som är utförare.

Hossein Pahlawan berättar att han har bott i Sverige sedan 70-talet, då han flydde från Iran till följd av politiskt förtryck. Han och de andra i föreningarna som håller till i kontorslokalerna – där ett 20-tal personer normalt har sina arbetsplatser – arbetar numera för att på olika sätt kämpa mot den styrande regimen i Iran.

Brandattentatet på natten mot måndagen ligger helt i linje med utvecklingen, menar han och Reza Shafiee.

– Regimen gör det här för att skrämmas, säger Hossein Pahlawan.

Blir ni rädda?

– Naturligtvis. Alla är skakiga. Men ingen kan skrämma oss så att vi skulle lägga ner vår verksamhet, säger han.

DN kunde den 30 maj berätta att den israeliska underrättelsetjänsten Mossad hade uppgifter om att den iranska regimen hade rekryterat brottsnätverket Foxtrot och att dess ledare Rawa Majid numera arbetar för Iran. Samma dag bekräftade Säpo att Iran faktiskt har rekryterat svenska kriminella nätverk för att utföra våldsdåd i Sverige.

Säpo hävdade dessutom att denna typ av dåd på svensk mark också hade avstyrts.

– Säpo kan konstatera att kriminella nätverk i Sverige är en proxy, en mellanhand, som Iran använder sig av, sade Daniel Stenling, dåvarande chef för kontraspionage vid Säpo, på en pressträff några timmar efter att Mossads uppgifter hade publicerats.

Rouzbeh Parsi, programchef vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, har ingen specifik information om den aktuella händelsen men menar att denna typ av tillvägagångssätt ”mycket väl kan ingå i den iranska statens repertoar”. Rouzbeh Parsi betonar samtidigt att den organisation som dådet verkar ha riktats mot, NCRI, inte ses som en okontroversiell representant för den politiska oppositionen i Iran.

– Det här är den grupp som tveklöst är den mest och bäst organiserade gruppen utanför Iran, men den har väldigt lite, för att inte säga ingen, legitimitet bland vanliga iranier, säger han.

Det är dock svårt att bedöma uppgifterna om att Iran skulle använda sig av gängkriminella i Sverige, som Mossad har hävdat, enligt Rouzbeh Parsi.

– Det är inte osannolikt att det skulle vara så. Det är inte heller osannolikt att Mossad sprider uppgifter som inte alltid är sanna, för det här är ett informationskrig mellan dem och Iran, säger han.

Dagen efter publiceringen om Irans påstådda samröre med svenska kriminella nätverk gick den iranska ambassaden i Stockholm ut med en dementi där det påstås att nyheterna var ”falska och propagandistiska”.

DN har sökt den iranska ambassaden via telefon och e-post utan att ha fått något svar.

Share.
Exit mobile version