”Just nu råder det brist på nötkött.”

Skyltar med sådana budskap har matbutiker runt om i Sverige tvingats sätta upp i sina kyldiskar den senaste tiden.

Anledningen till att utbudet inte matchar efterfrågan beror främst på jul- och nyårshelgen. Det berättar Isabel Moretti, som är vd för den varumärkesoberoende organisationen Svenskt kött.

– När det är många röda dagar påverkas transporten och logistiken. Det i kombination med att vi som konsumenter är hemma mer, handlar och äter mer kött, gör att bristen uppstår, säger hon till TT.

– Men det är inte en brist på alla platser i landet. Man kan säga att det är en lokal brist.

Marcus Björling, pressekreterare hos Coop, fyller i:

– Det är en utmaning för hela detaljhandeln just nu, även om det så klart inte är så att allt nötkött är slut. Att det blir en brist så här års är inget ovanligt, på grund av helgerna som varit. Man unnar sig mer, efterfrågan blir större än utbudet, säger han.

ICA anger också julledigheten som boven i dramat.

”Den här tiden på året är historiskt sett en period då brist uppstår, bland annat då jul- och nyårshelgerna medför många röda dagar som leder till färre slaktdagar samt att färre djur går till slakt denna tid på året”, skriver Mats Heljestrand, kategoriansvarig för kött på ICA Sverige, i ett mejl.

Såväl Moretti som Björling menar att köttdiskarna kommer vara välfyllda inom ett par veckor, men för att bristen inte ska bli varaktig på lång sikt krävs bra ekonomi.

– Det har varit några tuffa år. Hushållen har snålat och produktionen har påverkats jättemycket av den tuffa ekonomiska situationen. Man har hållit igen. Yngre företagare har inte kunnat eller vågat växla in, men nu ser ekonomin bättre ut. Konsumenter vågar lägga mer pengar på mat igen, säger Moretti.

Vad ska man då som konsument göra om man saknar sin nötfärs precis just nu? Tänka lite utanför boxen.

– Det går att titta på andra köttdetaljer, eller kanske blanda i lite grönsaker i sin färs, säger Marcus Björling.

Isabel Moretti slår också ett slag för andra typer av kött.

– Gris råder det ingen brist på, säger hon.

Share.
Exit mobile version