Temat på årets filmfestival i Göteborg är olydnad. Under rubriken ”Focus: disobedience” vill man undersöka civilt motstånd i olika former. Som konstnär för årets festivalaffisch valdes den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba, som sedan tidigt 80-tal kämpat för naturen och för samiska rättigheter både som aktivist och genom sin konst.
Till festivalaffischen gjorde hon tre förslag. Ett valdes, men festivalen och miljöorganisationen Greenpeace presenterade också idén för henne att de skulle kunna använda alla tre alla originalverken till att – på temat olydnad – skapa ett aktivistiskt projekt.
Med de tre akvarellerna monterade i vattentäta ramar och klätterutrustning har en grupp aktivister dragit pulkor in i skogar där samebyn Ohredahkes renar brukar beta. På tre utvalda ställen hänger nu verken, i mörkret upplysta med solenergidrivna lampor och med webbkameror riktade mot sig.
Skogarna ägs av skogsbolaget SCA som anmält att man planerar att avverka där. Ohredahke sameby menar att avverkningarna av ekologiskt värdefull skog, som aldrig tidigare kalhuggits (kontinuitetsskog), är så många att det snart inte går att bedriva rennäring där.
Britta Marakatt-Labba tvekade inte när hon fick frågan om hennes verk kunde användas på detta sätt. Hon är väl insatt i Ohredahkes kamp mot avverkningarna.
– Jag försöker följa allt som händer på olika håll. Vi har ju samma problem i min skogsameby, de är nästan grannar med vår sameby, säger hon.
Vad tänker du om de här avverkningsplanerna som SCA har just i de här områdena?
– Jag tycker att det har gått över styr. Man tänker inte på hur viktigt det är att man bevarar skog. Skogsbolagen ska inte bara tänka på att tjäna pengar nu. Pengar försvinner i ett nafs. Men skogen kan vara borta för all framtid om man inte tar hand om den.
– Jag har jobbat mycket med miljöbilder under lång tid. Jag har tänkt att sågar man ner all skog så finns det ingenting som bromsar upp de här vindarna som vi har och vi får problem med vattenflöden om inte det finns träd som suger upp vattnet, säger Marakatt-Labba.
Tanken från Greenpeaces sida är att verken ska skydda skogen genom att SCA undviker att avverka i området innan företaget kommit till en överenskommelse med samebyn. Skogsbolaget kommer att informeras om i vilket område konstverken finns, så att de inte riskerar att förstöra verken, som Britta Marakatta-Labbas gallerist värderar till sammanlagt 200 000 kronor.
Gustav Martner på Greenpeace menar att det skulle kunna vara förbjudet att flytta eller skada målningarna.
– Om någon flyttar på de här konstverken begår de sannolikt ett brott, olaga förfogande. Du får ju inte flytta på eller köra bort någons grejer bara för att det är på din mark, utan du måste begära handräckning av kronofogden först, säger han.
Publiken bjuds in att bevaka konstverken i skogen från en salong i anslutning till biografen Draken i Göteborg och via filmfestivalens sajt.
– Tillsammans med publiken vill vi utforska det civila motståndets kraft och konstens värde. Livesändningen skapar en möjlighet för besökarna att undersöka, och kanske också praktisera, olydnad. Vi hoppas att det kommer att skapa diskussion om civil olydnad och dess roll i dagens samhälle, säger Pia Lundberg, konstnärlig ledare på Göteborgs filmfestival i ett pressmeddelande.
Läs mer:
SCA avverkar i nyckelbiotoper och kontinuitetsskogar
Britta Marakatt-Labba broderar spåren efter samerna, stjärnorna och gudinnorna