Fakta.Broms

Adress: Karlavägen 76.

Tel: 08-26 37 10.

Hemsida: www.bromskarlaplan.se/sv/

Öppet i sommar: Sön–tor 11.30–sent, fre–lör 11.30–23.30.

Sommarstängt: 15–31 juli.

Prisklass: Mellan.

Ju längre från Stureplan man sakta strosar, desto mer avtar livligheten på Östermalms krogar.

När man når bortåt Karlaplan börjar det bli rätt dött, med den stimmiga baren på Elverket som stabilt undantag.

God mat finns förstås alltid att få, men oftast till stillsamt sorl och saltade priser. Det kan, i ärlighetens namn, kännas klaustrofobiskt.

Där har Broms under det senaste decenniet varit en oas.

När portarna slog upp i hörnet av Karlavägen och Grevgatan var ambitionerna höga och öppettiderna synnerligen generösa: här kombinerades en saluhallsdeli med bageri, kafé och restaurang för dagens alla måltider. I bakgrunden fanns en cateringverksamhet, som förstås gav samordningsmöjligheter.

Broms låg i samma trendmässiga fåra som Taverna Brillo, Urban deli och Eataly.

Inspirationen kom från flera kök – från svenskt och franskt till sydostasiatiskt, inte sällan med personlig touch – och kvaliteten var nästan alltid hög.

Krogkommissionen, som visserligen noterade några barnsjukdomar, konstaterade imponerat att publiken ”snabbt gjort Broms till ett välbesökt stamställe”.

Under åren som gått har krogen etablerat sig som stabil leverantör av såväl måltider som stämning. Det har alltid varit behagligt att komma hit; man blir vänligt bemött och sällan besviken.

Stamkunderna har med åren blivit många, från tidigt till sent, och med stammisarnas hjälp, hämtmat och färdiglagat överlevde man pandemin, om än med något nedtonad kostym. Det kostar att erbjuda en sorts krogarnas helpension.

När Broms förra hösten fick nya ägare pyrde en oro för att hela konceptet skulle förändras – så har det emellertid inte blivit.

Numera står en manlig kvartett bakom rodret – Pelle Johansson, Patrik Karlsson, Julle Ljunggren och Magnus Johansson – de två sistnämnda har i ett kvartsekel drivit skärgårdskrogen Bullandö (där omsättningen ska ha tiofaldigats sedan dess).

Nu är den restaurangen på väg att säljas, medan ägarduon i stället flyttat fokus till verksamheten på Karlaplan. Där har några förändringar inträffat:

Sedan en tid är frukosten borta, till stammisarnas förskräckelse, men kanske inbringar cappuccino och en ostfralla för lite cash? Lunch- och middagsmenyn har synkats och gäller numera hela dagen. Helgbruncherna är undantagna – de har dock tagit sommarlov.

Menyn är dock fortfarande en stabil historia, med tydliga influenser från Frankrike, och med viss tyngdpunkt på fiskriket.

Man kan exempelvis inleda med löjromschips (125 kr), potatischips toppade med crème fraiche, gräslök och löjrom – ofta bäst till ett glas bubbel. Flera av rätterna finns som hel eller halv – som tonfisktartaren (195 resp. 295 kr), med tryffelkräm, syltlök, frisésallad och parmesan. Samma sak gäller även laxsashimi (185 resp. 315 kr), där tärnad mango, gurka, sojabönor, avokado, ponzu och chilimajonnäs toppas med en generös tilldelning lax, toppat med sesam och hackad cashew – utmärkt till ett glas sauvignon blanc från Loiredalen.

Röding (325 kr) är en fint hanterad filé som kommer med sotad gemsallad, avokado, picklad silverlök, beurre blanc och ringlad svartkålsolja, med färskpotatis till. Till kötträtterna hör husmansalternativ som köttbullar (265 kr), grillad entrecôte (395 kr), med klassiska pommes och café de paris-smör.

På dessertlistan är en ljummen rabarber- och jordgubbskompott (125 kr) en sommarfavorit och en duktig portion syrlig kompott, med en skopa vaniljglass, riven rostad vit choklad, maräng och mandelsmul. Vad kan gå fel? Den som inte mäktar med en fullt så rejäl avslutning kan stilla sötsuget med en chokladtryffel eller en kula glass.

Men man kan komma till Broms även utan middagsärende, för eftermiddagskaffe och egna tankar eller för ett aw-glas till en ost- och charkbricka. Några bord hålls dessutom alltid öppna för drop in-gäster, vilket är sympatiskt.

Krogkommissionen hoppas att Broms genom ägarbytet behåller ambitioner och innovationslust, och fortsätter att hålla kvarterens trivselfana högt. Också den här delen av Östermalm behöver stim och stoj.

Läs mer:

Läs fler av Krogkommissionens tester

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version