Tidigare har den blinda Paralympics-hjälten haft 80 timmar ledsagning i månaden. Insatsen utvärderas av kommunen varje år.
– Jag har ju varit orolig för beslutet varje år, för att jag vet hur många som har synnedsättning som blir av med sin ledsagning. Jag är glad att jag har haft det så länge, men jag behöver det för att leva i fortsättningen också.
Nu har Göteborgs kommun bestämt att hon inte behöver ledsagning längre.
– När jag fick reda på att min ledsagning hade dragits in blev jag helt kall, chockad och väldigt ledsen. När jag började ta in vad det faktiskt innebär för mig så blev jag så ledsen och stressad. Det förändrar hela mitt liv, till det sämre.
Pernheim Goodrich berättar att judon betyder allt för henne. En livstid av träning ligger bakom hennes framgångar. Hon började träna judo vid fyra års ålder, vilket gör att hon totalt tillbringat 29 år på judomattor. Judokan har representerat svenska landslaget sedan 2007.
– Judo är så mycket för mig. Det är den träningsformen jag älskar, men det är också så mycket mer. Det är det sociala runt omkring. Det är att alltid få utvecklas, jobba mot mål och sedan nå de målen. Det är att lära sig att kämpa och göra saker man inte trodde var möjligt. Det bygger mycket självförtroende och måendet blir mycket bättre. Det är mycket mer än att träna och tävla, det är större än så.
Judokan beskriver situationen med sin indragna ledsagning som fruktansvärd.
– Jag tog precis Paralympics-brons och måste nu avsluta min idrottskarriär, och det är inte för att jag själv har bestämt det, utan för att Göteborgs kommun har bestämt det. Det är fruktansvärt, judon är mitt stora intresse i livet. Jag måste träna för att må bra i livet.
Argumentet för beslutet om den indragna ledsagningen förklarar kommunen med att Pernheim Goodrich är för självständig.
– Det är så fruktansvärt. Hela anledningen till att jag kan vara så självständig är ju tack vare min ledsagning. Jag tycker att jag har rätt att bestämma över mitt eget liv och vad jag vill göra med det.
Ännu ett argument till varför hon inte skulle behöva ledsagning menar kommunen är att hon har en vit käpp.
– Jag kan ju inte fråga min vita käpp var vikterna finns på gymmet eller vad tränaren visar för tekniker på judomattan. Kommunen verkar inte förstå vad deras beslut innebär, och om de förstår det så är det ännu värre. Det här är en väldig stress för mig.
Pernheim Goodrich har överklagat beslutet.
– Jag hoppas att vi får rätt. Jag hoppas att de kan inse vad de har tagit för beslut och hur mycket det påverkar mig. Men jag vågar inte tro på någonting.
Karin Hansson, verksamhetschef för myndighet på Göteborgs Stad, förklarar att hon inte kan kommentera enskilda fall.
– Jag känner inte till hur man har handlagt och bedömt det här enskilda fallet, och är förhindrad att svara på enskilda fall på grund av sekretess. Men generellt så är ledsagning en insats som vi beviljar för enklare aktiviteter i närområdet. Syftet med insatsen är att man ska motverka isolering och kunna delta i samhällslivet. Därför måste man alltid fråga sig om det som den enskilde ansöker om stämmer överens med vad insatsen syftar till.
Parasportförbundets ordförande Åsa Llinares Norlin säger om beslutet att hon ”blir frustrerad men samtidigt inte förvånad”.
– Jag satt bredvid Nicolina på förbundets avslutningsmiddag efter Paralympics i Paris. Då berättade hon just hur många barn med synnedsättningar som vill börja med judo. Hon är en sådan otrolig förebild. Vi behöver verkligen personer som henne inom parasporten. När man gör på det här sättet och hindrar henne i hennes idrottsutövande… Det är bedrövligt.
Förbundet kan inte hjälpa enskilda idrottare med stöd.
– Förbundet kan inte sätta in stöd för enskilda idrottare. Under mästerskap kan vi lägga till några extra ledare på det totala antalet idrottare för att ge ökat stöd.
Fakta.Nicolina Pernheim Goodrich
Född: 22 augusti 1991 i Göteborg (33 år).
Bor: i Västra Frölunda i Göteborg.
Idrott: Judo.
Antal Paralympics: 5 (Paris 2024, Tokyo 2020, Rio de Janeiro 2016, London 2012, Beijing 2008).
Främsta meriter: Paralympics-brons i Frankrike (2024), EM-guld i Italien (2022), EM-brons i Italien (2019), EM-brons i Storbritannien (2017), EM-guld i Ungern (2013).
Fakta.Detta är ledsagning
Ledsagning är till för personer med synnedsättning som behöver stöd av en annan person, en ledsagare, för att delta i fritidsaktiviteter, kulturlivet och diverse andra aktiviteter utanför hemmet.
Insatsen syftar till att bryta isolering och att möjliggöra delaktighet i samhällslivet och kontakter med andra.
Källa: Socialstyrelsen
Läs mer:
Svenskt brons till judokan Nicolina Pernheim Goodrich
Ny teknik gör det möjligt för synskadade att springa självständigt – med Synskadades riksförbund om att färre beviljas ledsagning