De som anser att utvecklingen i Sverige går år fel håll är sex gånger fler än de som ser ljusare på tillvaron. Ungefär så har det sett ut I DN/Ipsos undersökningar det senaste året, med vissa variationer. Pessimisterna överväger i alla väljargrupper.
– Män är något mer optimistiska än kvinnor, vilket hänger ihop med att det finns fler som röstar på Tidöpartierna bland männen, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.
Oavsett om man ser positivt eller negativt på utvecklingen så är det brottsligheten som pekas ut som avgörande för bedömningen.
– I bägge grupperna finns uppfattningen att det händer för lite på det här området. Men väljarna är splittrade mellan de som vill se tuffare tag och de som vill se mer förebyggande insatser, säger Nicklas Källebring.
Tidöregeringen har ett starkt fokus på straffskärpningar och utökade befogenheter för polisen. Utredningar och lagförslag produceras i hög takt. Skjutningar och sprängningar har minskat något men är fortfarande på en alarmerande nivå.
– En del ser glaset som halvfullt, andra som halvtomt, säger Nicklas Källebring.
Invandringen lyfts också fram av bägge grupperna. Optimisterna pekar på att den minskar medan pessimisterna tycker att den fortfarande är för hög. Till bilden hör att invandringen till Sverige är lägre än på flera decennier, vilket hänger ihop med den stramare politik som Tidöpartierna genomför.
Förbättrad ekonomi i form av lägre ränta och starkare krona uppger vissa i undersökningen som ett skäl till optimism.
De negativa är också bekymrade över sjukvården och skolan, där personalbrist ses som ett stort problem.
Läs mer:
Fler väljare tycker att regeringen håller vad den lovat