Tips.Välj och vraka

Alla recept denna gång är för 8–10 portioner, men de går förstås att halvera och dubbla som man vill.

Håll igen på sältan och kryddningen i de rätter som lagas i förväg. Smaka sedan av före serveringen. Då brukar man få bäst balans.

Lita på dig själv! Tänk efter vad du själv gillar, så kan du utforma maten efter det.

Det är förnuftigt att laga så mycket av maten som möjligt i förväg. Med undantag av sallad och bröd, som bör slutföras samma dag, blir de flesta anrättningarna bara godare om destår något dygn i kylen. Smakerna sätter sig, och saftigheten förbättras – exempel på det är färsbiffar och stekt kyckling som förvaras i sitt eget spad.

Håll nere storleken på bitarna och portioner eftersom de flesta vill smaka på alla rätter.

Eftersom det är fler rätter än vid en vanlig middag, räcker varje rätt längre på en buffé. Tänk på det när du beräknar inköpen. Laga inte tokmycket mat. Det är ingen katastrof om allting inte räcker länge.

Se också till att ta vara på resterna från festen. Det kan bli härliga latmansdagar om man har ett litet förråd i kylen när man pustar ut efter festdagen.

Plåtbröd med oliver och feferoni, rosmarin och honung

Det här är ett lättlagat bröd inspirerat av tjocka sicilianska pizzor. Det är lite salt, lite örtigt, lite starkt och lite honungssött.

• Läs hela receptet här

Purjosmulpaj

Den här sortens salta smulpaj tillhör inte vanligheterna, men den är lättlagad, saftig och god. Den lagas i ugn i två steg och kan lagas i förväg och värmas strax före kalaset.

• Läs hela receptet här

Stekt kyckling med spiskummin och zhoug

Ett busenkelt recept på kyckling som vid serveringen kompletteras med zhoug, en uppfriskande och superörtig sås.

• Läs hela receptet här

Potatis- och lammfärsbiffar

De här färsbiffarna – med potatis och ärter i färsen – får en saftig och fast konsistens och en mild, kryddig smak i indisk stil. Jag använde fårfärs, som är lite av ett fynd. Det är billigt och smakrikt, med mer smak än lammfärs och pallar lite mer härlig kryddning.

• Läs hela receptet här

Picklad kålsallad med rostade frön

Vad saftigt det blir när man lägger in kålblad! Denna inlagda sallad går att bereda flera dagar i förväg. Den förvaras med fördel i en lufttät burk i upp till en vecka.

• Läs hela receptet här

Enklaste pastasalladen

Ett fiffigt sätt att laga pastasallad är att lägga i lite grönsaker mot slutet av koket. Sedan bara skakar man allt torrt, låter det svalna och smaksätter med något såsigt och kryddigt. Att välja valsad pasta gör stor skillnad för texturen.

• Läs hela receptet här

Läs även Jens Linders krönika: Det allra lyxigaste är att laga mat med omsorg

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version