I kongresscentret i Västerås minglar omkring tusen kristdemokratiska lokalpolitiker från hela Sverige medan en ovanligt stark vårsol gassar utanför fönstret.

Var tjugonde meter i lokalerna sitter en upptejpad affisch med Alice Teodorescu Måwe, partiets nytillskott och toppkandidat inför Europaparlamentsvalet den 9 juni.

Magnus Sjöberg från Mjölby, fritidspolitiker i Region Östergötland, står med en kaffe i handen och resonerar kring det kommande valet. EU-frågor påverkar lokalt, understryker han.

– Men det finns utmaningar med att motivera alla i arbetet kring EU-valrörelsen, säger han, och hänvisar bland annat till att man kampanjar för en nationell lista utan lokalt kända namn.

Det rör sig om en lista som det stormat kring under året. Debattören Alice Teodorescu Måwe blev partimedlem över en natt och klev in på förstaplatsen i sista stund efter att sittande EU-parlamentarikern Sara Skyttedal petats på grund av kontakter om uppdrag i Sverigedemokraterna.

Tillsammans med tidigare socialdemokraten Jan Emanuel har Skyttedal sedan lanserat Folklistan, som fått representation i kommunfullmäktige i Åtvidaberg efter att en KD-politiker bytt parti. Ett tilltag som KD-distriktet i Östergötland kallat ”ett pr-stunt”.

De lokala politiker som DN talar med i Västerås avfärdar helt Folklistan som ett hot mot KD.

– Det kommer väl vara några som röstar på dem, men det har nog väldigt marginell påverkan, konstaterar Rolf Johansson, fritidspolitiker i Huddinge.

– Sara Skyttedal har en stark personlighet och slår genom, men det känns lättare för mig att jag nu ska gå ut och kampanja för den mer analytiska Alice, fortsätter han.

Ebba Busch vill inte fördjupa sig i risken för att Skyttedal och Folklistan ska stjäla KD-väljare.

– Jag är inte alls särskilt orolig för det.

Varför inte? Det handlar om er tidigare EU-parlamentariker.

– Folklistan har presenterat sig själv och jag har inte mycket mer kommentar till det. Det vi har att erbjuda i form av modiga, stabila, ansvarstagande ledare tror jag är attraktivt i den turbulenta tid vi lever i, säger KD-ledaren.

– Vi ska komma ihåg att inget parti har några väljare. Inför varje val behöver alla partier förtjäna sitt stöd och jag är övertygad om att vi kommer att göra det, fortsätter Ebba Busch.

Inte heller partisekreteraren Liza-Maria Norlin vill spekulera kring om Folklistan kan göra något avtryck när det gäller KD:s väljarstöd.

– Det får nog andra bedöma, men det är inget jag ser eller märker av i större utsträckning i partiet, säger hon.

Små förflyttningar i stödet kan betyda mycket för partiet. KD har balanserat kring fyra procent i DN/Ipsos senaste mätningar där man frågat om stödet om det vore riksdagsval i dag. I aprilmätningen har bara några enstaka respondenter nämnt Folklistan.

I den opinionsmätning som Indikator gjorde nyligen för SR Ekot, som handlade om valet till Europaparlamentet, får Kristdemokraterna bara 2,3 procent. Där uppger dock en tredjedel att de inte bestämt sig.

– Min känsla är att folk inte riktigt är i valrörelsemode än och att mycket kan hända på kort tid. Kristdemokraterna är duktiga på valrörelse. Nu har vi ett antal väldigt bra frågor att mobilisera kring, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

En av dessa frågor är att EU måste ställa högre krav på företagen och införa hårdare reglering för sociala medier, ett förslag som läggs fram på KD-dagarna.

Ebba Busch beskriver i sitt tal skärmtid som ”knark för ett barns hjärna”.

– Hur kommer det sig att vi tycks stå handfallna inför den digitala epidemi som är på väg att beröva våra barn deras barndom, säger hon inför jublande partikollegor.

Hon förklarar efteråt hur det förslaget passar in i KD:s EU-politik, där partiet understryker att det måste finnas gränser för vad EU ska lägga sig i.

– För det första för att det finns ett tydligt barnperspektiv. Det gör EU-valet till ett familjeval. Det är så många föräldrar som känner sig vilsna inför skärmarnas intåg i våra barns liv, säger hon.

Läs mer:

Alice Teodorescu Måwe (KD): ”De som inte är hardcore klimatförnekare inser att vi måste göra något”

Sara Skyttedal lämnar KD – blir politisk vilde

Share.
Exit mobile version