På fredagen mötte hon ett 50-tal företrädare för näringslivet och industrin i Göteborg och Västsverige i ett rundabordssamtal.

I botten låg en oro över en vad många ser som akut brist på fossilfri el till planerade investeringar på uppemot 250 miljarder.

– Vi riskerar faktiskt tiotusentals möjliga arbetstillfällen, säger värden för mötet, Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé.

Oron bekräftade Ebba Busch.

– Västsverige är en enorm tillväxtmotor. Vi pratar mycket om potentialen i norra Sverige, men det är ju här som man har effektbehov här och nu. Det är här man riskerar gå miste om tiotusentals arbetstillfällen. Det är vi medvetna om, säger Busch till DN efter mötet.

Hennes eget huvudbudskap var att upprepa att det inte råder brist på elproduktion, utan hur mer effekt kan nå ut till industrin.

Trots uppmaningar från näringslivets företrädare att ompröva nejet till att staten betalar för kablarna till land från vindkraft till havs, lämnade Ebba Busch ingen öppning.

– Nej, det blir inte omprövning av anslutningsavgiften, för det löser inte problemet. Sveriges vindkraftsbolag har problem med lönsamheten för att vi har jättestor etablering av vindkraft, svarade hon.

På DN:s fråga om hon menar att Sverige i dag eldar för kråkorna, genom en produktionskapacitet som industrin inte får tillgång till, svarar hon:

– Ja, och kråkorna är ju Norge och Danmark, säger jag, med all den kärlek jag har till Norge, där jag också är medborgare.

Det budkapet är också avsett som en moteld mot som kritiserat regeringens beslut 4 november att säga nej till 13 vindkraftsparker i Östersjön med hänvisning till Försvarsmaktens behov. En park, Vattenfalls Poseidon utanför Bohuslän på västkusten, fick ja.

– Alla dessa 13 hade aldrig fått godkänt eftersom flera av dem överlappade varandra, säger Ebba Busch.

– Jag såg också någon som invände att de här hade kunnat försörja fem miljoner svenskar med el, så hade vi bara godkänt dem hade vi löst hela Sveriges elbehov framåt. Det är ju helt enkelt inte sant, för leveransen skulle ju inte kunna vara varje minut året runt.

”Dråpslag mot elektrifieringen”, kallade Teknikföretagen beskedet, ”ett näringspolitiskt och energipolitiskt haveri, och försvarspolitiskt betyder det ingenting”, sa Mikael Odenberg, före detta moderat försvarsminister och generaldirektör för Svenska kraftnät.

– Jag var ganska chockad över en del av kommentarerna, säger Ebba Busch.

– Det vittnar om ett girigt Sverige och ett fredsskadat Sverige när personer som tjänar pengar på vindkraft sätter det före försvaret av Sverige.

Ministern hävdar att kritiker ”som vet hur allvarligt det säkerhetspolitiska läget är aktivt underminerar Försvarsmaktens bedömning”.

– Då blir man svenska folket svaret skyldigt om man tycker att det är rimligt att ha en reaktionstid på bara 60 sekunder innan en potentiell rysk ballistisk missil träffar svenskt territorium, det tycker jag inte är okej. Vi kommer inte att spela rysk roulette med försvaret av Sverige.

Försvarsindustrin Saabs vd Micael Johansson sa tidigare i veckan i intervjuer att ”våra sensorer kan hantera den typen av vindkraftverk, för att de inte ska skymma vad man försöker titta efter”.

Uttalandet väckte stor uppmärksamhet och Försvarsmakten svarade att Saab ”inte har sensorer för undervatten mm, så de har ingen sensor som kan hantera vindkraftverk till havs därmed.”

Ebba Busch sluter upp bakom försvarets svar.

– De (sensorerna, DN:s anm) är inte fullgoda, och de har också Försvarsmakten dömt ut, stenhårt.

Hon säger att de prövat frågan med Försvarsmakten ”under många månaders tid”.

– Jag har i detalj fått draget den sekretessbelagda informationen om vad som gör att detta inte är fullgott. Så vi har prövat detta i botten, den teknik som finns ute på marknaden är icke fullgod för att försvara Sverige, punkt.

Men det är inte bara i Östersjön som försvaret säger nej till parker till havs.

DN skrev tidigare i veckan om exemplet Västvind utanför Göteborg, planerad direkt söder om Vattenfalls park Poseidon, som alltså fått klartecken – men som Vattenfall i dag inte kan säga om de kommer att bygga.

Försvaret vill alltså neka klartecken för Västvindprojektet, trots att försvarsminister Pål Jonson sagt att ”förutsättningarna är bättre i Västerhavet”.

Enligt Ebba Busch säger Pål Jonson det som Försvarsmakten säger.

– Möjligheten är mycket bättre på västra sidan. Men det är inte glasklart.

Hon upprepar att processen varit noggrann.

– Vi har haft en lång och handfast dialog med Försvarsmakten där frågor ställdes ”som men kan man inte göra så här, pröva det här? ”Och ”de har ju gjort si och så i de länderna”.

– Vi har verkligen försökt att överbrygga hindren, och det kommer vi att fortsätta göra, även för västkusten. Så där kommer vi att hjälpa vindkraftsbolagen.

Share.
Exit mobile version