Företaget Grit Academy har beviljats att driva utbildningar till filmklippare och inom spelbranchen på felaktiga grunder, avslöjade DN i går.

Trots att branschföreträdare larmat Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, om felen kvarstår beslutet om att låta Grit Academy starta utbildningarna i Malmö till hösten, med ett statligt stöd på upp till 46 miljoner kronor.

Avslöjandet har väckt reaktioner. Arbetsgivarorganisationen Almega vill att MYH gör en ny granskning av utbildningarna.

– Yrkeshögskolan bygger på företagens medfinansiering genom att en del av lärandet sker i arbetslivet. Då är det centralt att utbildningsanordnare lämnar trovärdiga uppgifter och att det finns företag som står bakom utbildningen, säger Per Hammar, branschchef på Almega Utbildningsföretagen.

Han säger att Grit Academy inte är medlemmar hos dem, vilket många andra anordnare inom utbildningsformen är. Sju av tio yh-studerande läser enligt honom vid en skola som är medlem.

Per Hammar säger att systemet för yrkeshögskoleutbildningar överlag är välfungerande med ett positivt resultat.

– Just därför tycker vi att det är viktigt att Myndigheten för yrkeshögskolan verkligen granskar det här fallet. När det kommer in företag som inte följer spelreglerna kan det vara förödande för branschen, säger han och tillägger att Almega ser positivt på att myndigheten nu ser över sitt system för avsiktsförklaringar.

Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson Anders Ådahl delar bilden av att yrkeshögskolan generellt är välfungerande.

– Då blir det så otroligt viktigt att de pengarna som vi skattebetalare lägger på det faktiskt hanteras rätt och riktigt. Det får inte vara så att myndigheten fattar beslut på felaktiga grunder. Då måste det ju åtgärdas, säger han.

Efter DN:s granskning har han kallat utbildningsminister Mats Persson (L) till riksdagens utbildningsutskott, för att be honom redogöra för hur regeringen agerar för att säkerställa att skattepengar inte går till fusk.

Anders Ådahl anser att regeringens utbildningspolitik har ett för ensidigt fokus på utbildningar som leder till jobb, på bekostnad av folkbildningen.

– Det blir extra känsligt när utbildningsministern har varit så tydlig med sin inriktning. Vi tycker att vi absolut måste möta arbetsmarknadens behov med designade utbildningar, men att vi också måste värna svensk bildning och det livslånga lärandet.

Utbildningsminister Mats Persson (L) säger att han har fortsatt förtroende för MYH och ”förutsätter att man nu går till botten med vad som brustit i hanteringen”.

”Uppgifterna som framkommit i granskningen är mycket upprörande. All form av missbruk eller vilseledning för att försnilla skattepengar är oacceptabelt. Offentliga system utsätts återkommande för oseriösa aktörer och det är något som våra myndigheter ständigt behöver motarbeta”, svarar Persson.

Läs mer:

Yrkeshögskola beviljades miljoner – lämnade felaktiga uppgifter

Share.
Exit mobile version