Konflikten mellan Tesla och IF Metall började 2023 när Tesla vägrade teckna kollektivavtal för sina svenska anställda. Detta har lett till strejker och sympatistrejker från flera fackförbund, vilket hindrat installationen av Teslas nya laddstationer, Superchargers, runtom i Sverige. Under helgerna rapporterades om laddningskaos och köbildning, särskilt i fjällområden.

Den pågående konflikten och dess följder har väckt frågor om hur regeringen avser att säkerställa en snabb utbyggnad av snabbladdare i hela landet. Centerpartiet har nu bett energi- och näringsminister Ebba Busch att klargöra hur hon arbetar med berörda företag för att lösa situationen.

– Regeringen måste hantera konsekvenserna av den fackliga konflikten så att landet får fler snabbladdare, säger Elisabeth Thand Ringqvist, vice ordförande för Riksdagens näringsutskott.

– Fackens sympatiåtgärder innebär att det saknas ett hundratal laddstationer. När det gäller Tesla har IF Metall också stoppat reparationer av trasiga laddare, fortsätter Elisabeth Thand Ringqvist.

Vill Centerpartiet att regeringen ska inskränka fackens rätt till sympatiåtgärder?

– Vi är ju kritiska till sympatiåtgärder som ibland slår mot småföretag. Sympatigärderna måste vara mer pricksäkra så att inte andra företag skadas eller måste läggas ner. Men regeringen har ju ansvar för de nationella mål som finns för att bygga ut laddningsstrukturen för elbilar, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Julhelgernas laddningskaos har också fått Teslas laddningschef Max de Zegher att reagera. Tesla hävdar att över 100 laddare i Sverige skulle ha kunnat aktiveras denna vinter om det inte vore för sympatiåtgärderna.

”Som förutspått lider svenska elbilsförare av att infrastrukturen för elbilar inte hänger med. Tesla Superchargers är kritisk infrastruktur, särskilt under intensiva resdagar. Men många elbolag blockerar strömmen till våra laddstationer som en sympatiåtgärd”, skriver Max de Zegher på X.

Tidigare har Tesla hävdat att de inte tecknar kollektivavtal, men det har dock visat sig att så har ändå skett i Frankrike, rapporterar tidningen Arbetsvärlden. German Bender från tankesmedjan Arena Idé har i en artikel i The Guardian påpekat att Teslas agerande strider också mot deras egen globala policy om mänskliga rättigheter, som säger att företaget respekterar anställdas rätt att gå med i fackföreningar.

DN har sökt Närings- och energiminister Ebba Busch, som avböjer intervju men svarar att Centerpartiet kommer att få svar på sin fråga i Riksdagen.

Share.
Exit mobile version