– För att kunna hantera en situation där amerikanerna kommer att ägna sig mer åt Asien och mindre åt Europa, måste vi europeiska Natoländer ta ett ökat ansvar. Och inom den europeiska pelaren i Nato menar jag att vi också måste bygga en kraftig nordisk pelare, säger Sveriges tidigare stats- och utrikesminister (M).

Carl Bildt är tillfälligt hemma i Stockholm, men flyger direkt efter intervjun till Madrid till en konferens om säkerheten och utvecklingen i Europa, arrangerad av en tankesmedja han sitter i styrelsen för.

Han är även statlig utredare av svensk underrättelsetjänst och dessutom vice ordförande för en stor lobbyingfirma. I sina olika roller, från riksdagen i slutet av 70-talet och fram till nu, har han följt säkerhetspolitiken och Nato på nära håll.

Denna vecka ska Nato hålla sitt toppmöte och 75-årsjubileum i Washington DC. Genom hela mötet, men utan att stå på dagordningen, klingar frågan om hur Natos framtid ska bli om Donald Trump återväljs till USA:s näste president. USA är ju Natos ryggrad, för att uttrycka det med Carl Bildts ord.

Vad skulle en Trumpseger innebära för Nato?

– Det vet vi ju inte. Det är ju det som är ett av problemen med Trump, att det är oförutsägbart. Ibland ville han lämna Nato när han var president. Det stoppade dock den förra administrationen.

– Hans roll som överbefälhavare för den viktigaste nationen i Nato kommer att vara synnerligen betydelsefull. Där är frågetecknen mycket större. Jag är mindre orolig över att han ska lämna Nato helt.

Som överbefälhavare skulle Donald Trump ha befogenhet att dra tillbaka militära styrkor från Nato. Han kan också i egenskap av president lägga veton mot Natos beslut, och förlama dem. Det finns en stark oro bland försvarsalliansens europeiska medlemmar för att Donald Trump inte skulle vilja offra amerikanska soldaters liv för att hjälpa ett europeiskt land i knipa.

Carl Bildt vill inte spekulera i vad som kan hända. Han nöjer sig med att säga att Trumps entusiasm för att ingripa till stöd för europeiska länder förmodligen är mindre än den nuvarande presidentens.

Påverkar det som nu händer kring Bidens presidentkandidatur Nato på något sätt?

– Det påverkar inte Nato direkt, men det är klart att det påverkar i någon utsträckning amerikansk trovärdighet. Frågan är om vi ska ha en beslutsför amerikansk president i det globala rummet under de kommande fyra åren. Det leder till frågetecken runt om i världen, det är ju tveklöst så.

Trots de stora skillnaderna mellan huvudkonkurrenterna Joe Biden och Donald Trump tror Carl Bildt att USA kommer att minska sitt engagemang i Europa oavsett vem som vinner valet.

– Just nu är ju engagemanget på mycket hög nivå i och med det ryska kriget. Men det är tveklöst så att det pågår en långsam tyngdpunktsförskjutning mot Stillahavsområdet och Sydostasien, säger han.

Orsaken är det hot USA upplever från Kina. Det är ett starkt skäl till att Carl Bildt vill bygga upp det europeiska och nordiska försvarssamarbetet, inom Natos ram.

Betyder det att stödet från USA kommer att bli mindre viktigt?

– Det betyder att vi kan stå lite mer på egna ben, ja. Men vi kommer fortfarande vara beroende av USA under överskådligt tid.

Carl Bildt säger att det går att få ut större effekt av de europeiska Natoländernas försvarsmakter när de samarbetar. Det kan också vara ett sätt att gardera sig för en händelse där Natos försvarsgaranti inte utlöses, trots att den åberopats av några länder.

– Ja, precis. Det kan det vara, absolut.

Om Donald Trump skulle vinna valet och ta USA ur Nato, eller lägga veto mot viktiga beslut…..

– Då måste vi ha en ökad självständig europeisk förmåga. Då har vi en europeisk pelare som i huvuddelen fungerar tillsammans med amerikanerna, men som också har en möjlighet till mer självständighet, som är en kombination av Nato och EU egentligen, säger han, tömmer kaffekoppen och ger sig av mot ännu en flygplats.

Share.
Exit mobile version