Vad säger Riksbanken?

Att räntan är på väg ner. Visserligen är det med nödvändiga reservationer och brasklappar men onsdagens huvudbudskap blev ändå oväntat klart: Styrräntan lär sänkas en första gång i antingen maj eller juni.

Riksbankens egna prognoser visar en viss övervikt för att det blir av redan i maj, och att vi får två till sänkningar i år. Om det blir så kommer styrräntan att ligga på 3,25 procent framåt jul.

Okej, men vilka är reservationerna och brasklapparna då?

Riksbankens räntesänkarplaner bygger framför allt på att inflationen, som i dag ligger aningen över målet, fortsätter att sjunka.

Det ska till några saker för förhoppningarna ska slå in. En viktig sak är att inget omskakande händer i vår omgivning, att krigen i världen inte förvärras och till exempel påverkar världshandeln eller oljemarknaden.

Även om Riksbanken nu tydligt räknar med flera räntesänkningar är planen ganska försiktig. Det är stor vikt vid risker med hög inflation. Men verkligen kan ju också bli det omvända. Att inflationen faller snabbare och mer än prognoserna säger.

Vad betyder det här för boräntorna?

Om allt går enligt Riksbankens planer kommer de rörliga boräntorna att börja röra sig nedåt inom de kommande veckorna och månaderna.

Det blir knappast några stora kast. Men ändå en betryggande signal för många hushåll vars marginaler har pressats av de höga räntebetalningarna.

Läs mer: ”Mjukare besked än väntat”

Share.
Exit mobile version