Vad är det som händer med inflationen?

De senaste siffrorna liknar en kollaps. Mätt enligt konsumentprisindex, KPI, rasade inflationstakten till 1,9 procent augusti jämfört med 2,6 procent i juli.

Dessutom sjönk Riksbankens målindex KPIF – som putsar bort effekterna av stigande räntekostnader – till låga 1,2 procent. Det är den lägsta uppmätta KPIF-inflationen sedan pandemiåret 2020.

Då låg styrräntan på noll. I dag är den 3,5 procent.

Sett till den enskilda månaden sjönk faktiskt den allmänna prisnivån i Sverige. Nedgången blev den största som har noterats under en augustimånad åtminstone sedan 1980.

Okej, det måste väl betyda kraftiga räntesänkningar från Riksbanken?

Nja, sakta i backarna. Det finns två skäl till varför Riksbankschefen Erik Thedéen och hans kollegor inte kommer att reagera med dunder och knall på dagens inflationssiffra.

Det ena är att Thedéen redan har sagt att styrräntan ska sänkas ytterligare två–tre gånger innan årsskiftet och att det ska göras ”gradvis”. Nu har vi visserligen fått en oväntat låg notering i inflationstakten. I kombination med en fortsatt svag svensk ekonomi lär det räcka för att vi ska få tre snarare än två räntesänkningar. I så fall kan styrräntan ligga på 2,75 procent till årsskiftet.

Men ett ytterligare skäl att inte överila sig är att det kraftiga inflationsraset nästan uteslutande beror på sommarens låga elpriser. Det finns ett till inflationsmått som heter KPIF-XE. Där har statistikerna gallrat ut både ränteförändringarna och priserna på el och drivmedel. Detta inflationsmått låg faktiskt stilla på 2,2 procent i augusti. Och när elpriserna stiger i höst väntas även KPI och KPIF öka mot den nivån.

Finns det något som i så fall kan rubba Riksbankens planer?

Enstaka månader med låg inflation lär inte orsaka några stora kast i strategin. Vad som ska till är att svensk ekonomi mår ännu sämre än den redan gör. Nu har vi lågkonjunktur som nästan alla bedömare och beslutsfattare kallar ”mild”. Vändningen väntas senare i år, eller i början av 2025.

Ifall det omslaget inte kommer, eller om den redan svaga utvecklingen viker ner ytterligare, måste Riksbanken snabbt tänka om.

Läs mer: Bäddar för tre sänkningar

Share.
Exit mobile version