Säg att det var en sen kväll i mellandagarna för 15 år sedan och du la in en tusenlapp i en global indexfond. Öppna kontot i dag, och summan kan mycket väl ha vuxit till 7 000 kronor.

Lysande. Grattis.

Men läs det finstilta och du har goda skäl att klia dig en stund i huvudet över beteckningen ”global”.

Hela världens börsindex består av många tusen bolag, men av dina pengar finns i dag ungefär en femtedel i sju amerikanska techaktier.

Faktum är att runt 70 procent av fondvärdet, alltså nära 5 000 kronor, har koncentrerats till det stora landet i väst. Detsamma gäller för övrigt Sveriges mest populära pensionsfond hos AP7, med 1 300 miljarder kronor i förvaltat kapital.

Det borde nästan kallas en USA-fond.

Om man ska sätta en landsbeteckning på den fantastiska avkastningen är den till förkrossande andel alltså amerikansk snarare än global. Och det stora temat på världens börser – som förstärktes kraftigt under 2024 – handlar nu om denna obalans.

Åren efter finanskrisen stod amerikanska aktier för runt 40 procent av de globala börsvärdena, bara lite mer än USA:s andel av den verkliga världsekonomin.

I dag har proportionerna kantrat rejält och USA-börserna är värda mer än dubbelt så mycket som de asiatiska och europeiska börserna tillsammans.

Så kan det knappast rulla på. Hela världens finansiella värden kan inte fortsätta att anhopas i ett enda land.

Man kan anlägga två olika perspektiv på gåtan. Antingen är de amerikanska börserna övervärderade, eller så är resten av världen undervärderad.

Det förstnämnda alternativet vore det mest skrämmande. Men fondförvaltaren och Financial Times-kolumnisten Ruchir Sharma ser det just så. Han kallar det ”alla bubblors moder”. Världen har drabbats av USA-mani och fastnat där i ett slags finansiellt cirkelresonemang. När som helst bryts förtrollningen. Det blir någon form av krasch.

Alternativ två då? Ja, det går förstås att se framför sig att resten av världen plötsligt flyttar fram positionerna. Det kan bli fred i Ukraina och Mellanöstern. Kina kanske kommer på fötter igen. Och någon gång bryts väl Europas ekonomiska halvdvala?

Det skulle kunna innebära ett positivt slut på den amerikanska dominansen.

För visst, USA:s ekonomi går bra med superlönsamma techjättar, AI-frossa och allt det där. Men det finns framgångsrika företag även i andra länder. Framtidens ekonomi är inte bara amerikansk. Det vore sunt om det kunde speglas även på börserna.

Läs fler krönikor av Carl Johan von Seth

Share.
Exit mobile version