Vad är det Riksbanken har bestämt?

För första gången på över åtta år sänker Riksbanken den svenska styrräntan, från 4 till 3,75 procent.

Det var väntat men inte alldeles givet. Vad som avgjorde beslutet blev ändå att svensk inflationstakt har sjunkit snabbare än väntat under våren. I mars var den 2,2 procent enligt Riksbankens målindex KPIF – frestande nära 2-procentsmålet. Samtidigt går svensk ekonomi trögt.

”Behovet av en åtstramande penningpolitik minskar när inflationen sjunker mot målet och konjunkturen är svag”, konstaterar Riksbanken. Det innebär att Sverige tar steget före de stora ekonomierna – euroländerna och USA – där styrräntorna ännu inte har sänkts.

Det blir ett litet experiment.

Okej, vad händer nu då? Blir det fler sänkningar snart?

Fortsättningen är mer osäker. Förutsättningarna inom Sverige för fler räntesänkningar är visserligen tydliga. Inflationstrenden är nedåtgående och företagen säger i olika undersökningar att de räknar med låga prisökningar framöver. Många tänker faktiskt sänka priserna.

Dessutom pekar svensk tillväxt ner, löneökningarna är relativt små och arbetsmarknaden går ganska dåligt. Det gör det väldigt svårt att se inhemska risker för att inflationen skulle ta ny fart.

Men problemet är omvärlden. Och det som bildar vår ekonomiska bro till omvärlden: kronan.

Räntepolitiken står inte på lika fast mark i euroländerna och USA. Europeisk konjunktur är visserligen dålig, men ekonomi lider av en knepig tudelning med motsägelsefulla signaler kring inflationen. Samtidigt är USA ett mysterium. Där dundrar ekonomin fram mer oberört av räntehöjningarna och inflationen pekar inte längre ner.

Det blir ett dubbelt problem för Riksbanken. En stark amerikansk ekonomi kan få direkta effekter på det globala pristrycket. Om landets centralbank Fed dessutom inte sänker styrräntan innebär det att dollarn stärks och kronan försvagas. Sverige kan då importera inflation, två gånger om.

Hur Riksbankens första sänkning faller ut, och hur det påverkar kronan, kan därför bli viktigt för den svenska strategin under resten av året. Huvudlinjen blir nog att följa med den internationella strömmen.

Vad betyder det för oss som har lån?

Allt tyder på att räntan nu har nått sin toppnivå och kommer att sjunka framöver. Det gäller även boräntorna, som redan har börjat gå ner en aning de senaste veckorna.

Riksbanken själv räknar just nu med att sänka räntan med totalt 0,75 procentenheter i år. En del bedömare tror på betydligt större sänkningar, kanske till och med dubbelt så mycket.

Framåt nyår kan de rörliga boräntorna i så fall ligga på 3–4 procent.

Läs mer: Så påverkas dina bolån

Share.
Exit mobile version