För första gången på 60 år verkar en kristdemokrat bli tysk utrikesminister. Det var en av nyheterna som läckte ut på förhand från de tyska regeringsförhandlingarna mellan kristdemokratiska CDU/CSU och socialdemokratiska SPD.

CDU är kanslerparti och får dessutom utrikes- och inrikesministerposten. SPD tar hand om finans-, försvars- och justitieministeriet. Det är en ganska jämn fördelning, som tyder på att det mindre partiet SPD har förhandlat hårt. Ledda av den historiskt impopulära förbundskanslern Olaf Scholz gick Socialdemokraterna ordentligt bakåt i förbundsdagsvalet i februari och fick bara 16,4 procent av rösterna.

Men inte heller CDU nådde de stora framgångar man hoppats på. Kanslerkandidaten Friedrich Merz hade önskat sig ett resultat på över 30 procent, men fick nöja sig med 28,5.

Att förhandlarna är överens betyder inte att Tyskland har en regering. Först ska förhandlingsresultatet förankras i partierna. CDU planerar hålla en så kallad ”liten partidag”, medan SPD håller medlemsomröstning. Samtliga medlemmar får rösta och processen kommer därför att ta tid. Ma kan räkna med att regeringen tillträder i början av maj, enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Förbundskanslern kommer då att heta Friedrich Merz. Medan förhandlingarna pågått har han kritiserats från alla håll. De gröna anser att han var arrogant som uteslöt dem, medan röster inom det egna partiet anser att han varit för tillmötesgående mot SPD.

Merz har dock alltid varit en omstridd person. Det viktiga ur hans synvinkel är att han nu har möjlighet att föra en omfattande reformpolitik, inte minst eftersom han lyckades baxa igenom ett jättelån för att rusta upp tysk infrastruktur i sista stund innan den nya förbundsdagen tillträdde.

Tysklands nya regering har 500 miljarder euro till sitt förfogande för att reparera vägar, järnvägar, broar och skolor. Enligt det ekonomiska forskningsinstitutet DIW i Berlin kan det leda till att den tyska ekonomin ökar med två procent per år under de närmaste tio åren.

CDU och SPD utlovar omfattande reformer inom invandringspolitik, ekonomi och försvar. Merz vill ha skattelättnader för företag och hårdare regler för invandring.

EU väntar otåligt. Ända sedan den tyska regeringen kollapsade i november i fjol har Tyskland varit handlingsförlamat på den internationella scenen. Under tiden har USA:s president Donald Trump förhandlat med sin ryska motsvarighet, Vladimir Putin, över EU:s huvud och satt igång ett tullkrig mot resten av världen.

Av Friedrich Merz väntas stordåd – och han vill inget hellre än att bevisa sin kapacitet.

Läs mer:

Krav höjs i Tyskland: Guldet hem från USA

Share.
Exit mobile version