Vid Liljeholmskajen, och längs hela Årstavikens södra strand, råder badförbud. En varm och solig junidag är det ändå fullt av folk på bryggorna, många simmar och badar.

– Folk har badat från ”Solbryggan” i 15 år, vi måste titta på hur stockholmarna gör. Det är väldigt mycket bryggor men inga badstegar, bara obekväma räddningsstegar, säger Jonas Naddebo.

Centern i Stadshuset vill få nya 175 badstegar på plats runt om i staden, och pekar ut 23 platser som är lämpliga att anlägga badplatser på.

– Där det finns problem med båttrafik kan man lägga bojar runt badområdet och göra det tryggare.

I dag mäter Miljöförvaltningen bara vattenkvaliteten vid stadens officiella strandbad men förra sommaren mätte Centern vattenkvaliteten även på andra platser i staden.

– Det är absolut badbart på de flesta ställen, säger Jonas Naddebo.

Även i Hammarby sjöstad?

– Det har varit diskussioner om att lägga ner en sänkbar bassäng där, men det verkar sitta långt inne. Det är – som på så många platser längs stadens kajer – gammal industrimark. Men ofta är det inte vattnet som är skadligt utan bottensedimentet, och det behöver man ju inte röra.

Ofta fastnar badfrågor – som hanteras av flera förvaltningar – i byråkratin, menar Jonas Naddebo. Centerpartiet vill ha en samordnare, en vattengeneral.

Han får som han vill.

– Jag blir även badborgarråd och trafiknämnden får ansvar för samordningen, vi är på den här frågan, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).

I Stockholms stad finns 33 offentliga strandbadplatser längs Mälarens stränder, Saltsjön och i mindre insjöar.

– Det ska bli fler. För två år sedan gjorde vi en kartläggning där vi pekade ut 32 platser som skulle kunna bli badplatser. Två av dessa har förverkligats: Herrängens brygga och Vinterviken, säger Strömgren.

Även bastufrågan, menar han, är i stort behov av samordning.

– Det finns många föreningar i Stockholm som vill öppna bastur, förhoppningen är att vi ska kunna lösa det.

Men vill du häva det generella badförbudet?

– Vi har tagit bort det i Rålambshovsparken och Hornsbergs strand. Men vi måste se till helheten, hamnens intressen – vi vill inte ha folk simmande vid Finlandsfärjorna – och vattenkvaliteten, säger Lars Strömgren.

Mätningar av vattenkvaliteten görs på fler ställen än tidigare redan i sommar och staden arbetar med att rusta upp vatten- och avloppssystemet. Om det regnar mycket innebär det i dag att avloppsvatten ibland måste spolas ut i Mälaren.

Ett annat problem är föroreningar från fåglar, framför allt kanadagäss och vitkindade gäss, som gör att vissa badplatser tidvis behöver hållas stängda.

Staden provar olika lösningar. Under tio veckor i sommar kommer drönare att valla bort gäss från tre olika stränder. Och det nya vapnet mot gässen – den specialtränade border collien Jenny – ska skrämma bort gässen från grönområden vid badplatser.

Vad händer om man bryter mot badförbudet och blir påkommen?

– Polisen har möjlighet att bötfälla personer som trotsar badförbudet, men i praktiken tror jag att det är ovanligt. Det är rimligt att polisen prioriterar personer som är kriminella på riktigt, säger Lars Strömgren.

Fakta.Badvattenkvalitet

Badvattnet vid stadens 33 offentliga badplatser kontrolleras regelbundet av miljöförvaltningen.

18 av Stockholms offentliga badplatser klassas som EU-bad på grund av att de i genomsnitt har fler än 200 badande per dag.

Två olika typer av bakterier analyseras. Dessa indikerar om det skett någon form av förorening av vattnet, till exempel ett avloppsutsläpp eller avföring från gäss.

Utifrån bakteriehalt klassas vattnet som tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt.

Badvattenkvaliteten vid strandbaden är överlag god.

Share.
Exit mobile version