Chalmers nyanställda jämlikhetssamordnare, Malin Albrektsson, skulle gärna vilja prata om hindren som kvinnor, transpersoner och utrikesfödda möter på universiteten. Och om fördelarna med en arbetsplats där alla behandlas lika.

– Chalmers har en vision om att öka den vetenskapliga excellensen och bli ett toppuniversitet. Det tänker jag kräver en väldigt bra arbetsmiljö – för alla, så att det inte bara är en grupp som kan avancera och göra karriär, säger Malin Albrektsson när DN träffar henne på den tekniska högskolan i Göteborg.

Men det är inte dessa perspektiv som stått i fokus under de senaste dagarna.

Knappt två dygn innan Chalmers invigde sin nya satsning på ett ”DEI-kontor” gick en av världens mäktigaste män till attack mot samma koncept. När Donald Trump tillträdde som USA:s president under måndagen meddelade han att landets DEI-program skulle avslutas.

DEI står för ”diversity, equity and inclusion”, vilket översatt till svenska blir ungefär ”mångfald, rättvisa och inkludering”. I USA brukar förkortningen användas för att beskriva det arbete som många arbetsplatser och universitet bedriver för att förebygga diskriminering av utsatta grupper. Det kan handla om allt från utbildningar till särskilt stöd eller riktad rekrytering.

Fakta.Detta är DEI

■ DEI står för diversity, equity and inclusion. Översatt till svenska betyder det ungefär ”mångfald, rättvisa och inkludering”.

■ Sedan 2020, då den vita polisen Derek Chauvin mördade den svarta mannen George Floyd, har flera så kallade DEI-program sjösatts i USA. Syftet är att förebygga diskriminering av utsatta grupper. Utöver statliga satsningar har många företag egna program.

■ Grunden för satsningar och lagstiftning som främjar likabehandling i USA lades av den amerikanska medborgarrättsrörelsen under 60- och 70-talet.

Källa: CNN

Enligt människorättsaktivister är satsningarna viktiga för att skapa jämlika förutsättningar för grupper som länge varit diskriminerade. Men Donald Trump, som gjort sig känd för att förneka strukturell rasism och som har påstått att det råder en ”anti-vit” stämning i USA, hävdar att DEI-programmen är diskriminerande i sig.

Malin Albrektsson ger inte mycket för argumentationen.

– Hela vår diskrimineringslagstiftning är ju uppbyggd på just diskrimineringsgrunder. Det är ju för att det finns ett antal skyddsvärda grupper som vi vet utsätts för trakasserier, hat, hot och våld i större utsträckning. Därför finns det ett värde i att synliggöra dem och ge dem extra stöd, säger hon.

Jämlikhetssamordnaren betonar att universitetet inte låter sig påverkas av amerikansk inrikespolitik.

– Det är en olycklig slump att det var ett val i USA nu alldeles nyligen, och att vi fick de här beskeden nu i dagarna, säger hon.

På Chalmers ska DEI-kontoret, som invigdes under onsdagen, bland annat utbilda chefer och ledare om diskriminering och inkludering och analysera situationen på universitetet.

På sociala medier har politiker från bland annat Moderaterna och Sverigedemokraterna jämfört Sverige med USA och hånat Chalmers nya satsning. Flera debattörer anser att universitetet hakar på en trend som redan är över.

Men Malin Albrektsson håller inte med om att Chalmers är sist på bollen.

– Nej, det skulle jag inte säga, eftersom vi har jobbat med de här frågorna länge, säger hon.

2019 sjösatte Chalmers projektet Genie – Gender Initiative for Excellence – med syftet att öka andelen kvinnor på universitetet. Projektet, som har en budget på 300 miljoner kronor och pågår till 2029, ska göra det möjligt att rekrytera kvinnliga toppforskare, höja kunskapen om jämställdhetsfrågor och föreslå konkreta åtgärder för att öka andelen kvinnor på universitetet.

Räcker inte det initiativet?

– Nej, det gör det inte. Dels så handlar det om fakulteten, och Chalmers är en mycket större arbetsplats än så. Men det är också ett jämställdhetsprojekt, och vi ser att det finns många fler diskrimineringsgrunder som behöver adresseras, säger Malin Albrektsson.

Läs mer:

Trump arbetsbefriar mångfaldstjänstemän

Fakta.Hög andel manliga professorer på Chalmers

■ Åtta av tio professorer på Chalmers tekniska högskola i Göteborg är män. Det innebär att andelen kvinnor ökat något sedan 2019, då 17 procent av professorerna var kvinnor.

■ Kvinnliga anställda har nästan tre gånger så hög sjukfrånvaro som män.

■ Etnicitet registreras inte på universitetet, vilket gör att motsvarande statistik för detta saknas.

■ Förra året kom 70 anmälningar om trakasserier och diskriminering in till universitetet. Den vanligaste anmälningsorsaken var sexuella trakasserier, följt av trakasserier på grund av kön eller etnicitet.

Källa: Chalmers årsberättelse och hållbarhetsrapport 2023

Share.
Exit mobile version