Våldsvågen drog in i över polisregion Stockholm med start i december 2022 när en känd gängkriminell man sköts ihjäl i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Därefter följde en lång serie sprängningar och dödliga skjutningar under förra våren – för att nå ett illavarslande crescendo under september 2023. Tolv personer sköts då ihjäl, vilket fick dåvarande rikspolischefen Anders Thornberg att beskriva månaden som ”en av de mest våldsamma som vi sett”.

Stockholmspolisen hade under flera år varit underbemannad och redan i oktober 2022 hade regionen fått förstärkningar med ungefär 180 poliser från övriga landet. När våldsvågen sedan var ett faktum fortsatte insatserna och i januari 2023 kom fortsatta utfästelser om förstärkningar för att tackla utvecklingen. Ett hundratal poliser skickades till regionen för att dämpa våldet.

Nu avslutas den nationella förstärkningsorganisationen, NFO, till polisregion Stockholm, vilket Polistidningen har rapporterat om.

– Den här insatsen har hållit på under lång tid. Det här inte en hållbar lösning över tid, säger Mattias Andersson, regionpolischef i Stockholm, till DN.

Beslutet är taget av rikspolischefen Petra Lundh och innebär att förstärkningen från andra delar av landet ska börja fasas ut till hösten. I slutet av 2025 ska insatsen vara helt avslutad.

Avsikten är nu att anställa poliser i Stockholm i takt med att stödet från övriga landet successivt minskar.

– Nu handlar det om att få fart på tillväxten av polis i Stockholm i ordinarie linje. Det är inte så att förstärkningarna kommer att försvinna över en natt. Samtidigt som vi växer kan vi passa på att fasa ut NFO, säger Mattias Andersson.

Hur mycket personal har det lånats in från resten av Sverige?

– Lite beroende på belastningen i våldsvågens olika kurvor har vi fått olika mycket hjälp. Men någonstans runt 150 tjänster är ett rimligt medelvärde.

Efter den förra höstens våldsklimax i Stockholmsområdet följde en förhållandevis lugn period. Från mitten av oktober skedde inga dödliga skjutningar under nästan ett halvår. Men från och med mars har totalt sju personer blivit ihjälskjutna, flera med gängförtecken – senast när en man i 20-årsåldern sköts ihjäl i Salem under måndagskvällen.

Förra veckan kom också uppgifter till Aftonbladet om att Rawa Majid, ledaren för det kriminella nätverket Foxtrot som har varit gemensam nämnare för den absoluta majoriteten av händelserna i våldsvågen, hade blivit utsatt för ett mordförsök i Iran – en händelse som kan leda till en höjd konfliktnivå mellan de inblandade gängen.

Finns det risk för upptrappning nu efter det påstådda mordförsöket?

– Den uppgiften kan jag inte kommentera. Men vi följer läget tillsammans med polisen på nationell nivå och även andra aktörer för att bedöma om våldsnivån ska öka eller minska, säger Mattias Andersson.

Med avseende på att förstärkningen trappas ner samtidigt som det finns risk för en upptrappning av våldet lägger han till:

– Det är viktigt att påpeka att vi inte kommer att bli färre i Stockholm. NFO kommer att avvecklas i den takt som vi växer i Stockholm.

En påtaglig förändring under de senaste åren är att de kriminella aktörerna inte är lika lokalt förankrade som de tidigare typiskt var, med gäng som utgick från en specifik stadsdel. Våldet i Stockholm kan i stället numera ofta spåras till individer i andra städer – och tvärtom. Det finns exempel på hur utförare rekryteras i exempelvis Malmö för att genomföra ett morduppdrag i Stockholm. Enligt Mattias Andersson gäller samma princip även i ännu större skala: Händelser i utlandet kan numera få en stor och direkt påverkan på våldsnivån i Stockholm.

– Det kan hända något i en annan del av världen som påverkar oss direkt. Inom några timmar har vi kanske någon form av våldsbrott i Sverige. En sådan situation kan gå väldigt fort för konfliktnivån är fortsatt väldigt hög i Stockholm, säger han.

För att fungera effektivt har Stockholmspolisen ett behov av personalkontinuitet. Det handlar enligt Mattias Andersson om att lära sig hur området man ska arbeta i fungerar, lära känna både lokalbefolkningen och de kriminella – och inte minst praktiska frågor som att få tillgång till rätt lokaler, vapenskåp, omklädningsrum och datorsystem.

– Det blir så klart en påfrestning för våra kolleger i Stockholm att få en ny kamrat att jobba med, även om man tycker att det är väldigt roligt, säger Mattias Andersson.

Stockholmspolisen arbetar nu för fullt med att rekrytera och för att locka poliser finns det numera ett polislönetillägg som ger ”några tusenlappar extra” om man jobbar i Stockholm, berättar Mattias Andersson. Dessutom har Stockholmpolisen infört en hjälp för att hitta bostad åt de tillresta poliserna.

Hur många poliser avser ni att rekrytera till Stockholm?

– Runt tusen poliser är ett värde som vi vill komma upp till. Om vi hade haft samma tillväxttakt som övriga polisregioner skulle vi varit uppe i den siffran i Stockholm, säger Mattias Andersson.

Läs mer: Svart september – tolv döda på en månad

Share.
Exit mobile version