På onsdag morgon kommer Statistikmyndigheten (SCB) släppa statistiken för inflationen under juli månad.

Analysföretaget Morningstar har gått igenom vad storbankerna spår om utfallet och där råder det konsensus. Inflationen enligt måttet KPIF, som väger tyngst hos Riksbankens direktion, kommer för andra månaden i rad hamna en bra bit under målet på 2 procent.

I början av maj sänkte direktionen för första gången på åtta år styrräntan, från 4,0 till 3,75 procent. Slutsatsen för bankekonomerna nu är att direktionen, vid sitt möte i nästa vecka, bestämmer sig för att sänka styrräntan ännu en gång. Frågan är snarare hur många gånger det sker i år och i vilken takt.

– Vi har sedan lång tid tillbaka haft en prognos om att det blir fem räntesänkningar i år och den står vi fast vid, säger Robert Boije, chefsekonom på statliga banken SBAB.

Det finns bedömare som tror att det kan bli en så kallad dubbelsänkning, att styrräntan sänks med 50 punkter, det vill säga med 0,5 procentenheter.

Det tror inte Boije, även om han kan se att en dubbelsänkning kan försvaras rent ekonomiskt.

– Om man tittar strikt på svensk ekonomi och arbetslösheten och om inflationsutfallet blir lågt, ja då skulle man kunna tänka sig att man klämmer till med en dubbelsänkning, men jag tror inte det, säger han och fortsätter:

– Riksbankens besked kommer innan ECB (den europeiska centralbanken) och Fed (den amerikanska centralbanken). Jag tror inte att Riksbanken vågar helt enkelt. Dessutom har kronan stärkts den senaste tiden och det tror jag inte att Riksbanken vill äventyra.

Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, tycker dock att Riksbankens penningpolitik är för åtstramande. Riskerna med det för ekonomin är större än risken att inflationen skjuter fart igen.

– Jag tycker att de borde sänka med 50 punkter. Vi har inte det i vår prognos, men givet att svensk ekonomi går så svagt som den gör och givet att inflationen är klart under målet så finns det möjlighet att sänka med 50 punkter. Konsumtionen är också fortsatt svag i Sverige, säger han.

Du tycker att Riksbanken borde sänka med 50 punkter, men du tror att det blir 25?

– Ja. Risken för ekonomin är fortfarande att vi ligger med en för hög ränta. Vi har en för åtstramande ränta i Sverige och det riskerar att ge en högre arbetslöshet än vad vi skulle annars ha och att återhämtningen blir trögare, svarar Persson.

Swedbank räknar med tre till sänkningar av styrräntan i år, vilket – om det sker i intervaller av 25 punkter åt gången – ger en styrränta på 3 procent vid årsskiftet.

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, tycker inte att det finns fog för en dubbelsänkning. Hon påpekar att om man tar bort energipriserna – som svänger kraftigt – låg inflationen i juni fortfarande över målet.

– Jag tror att de kommer att sänka igen i augusti. Men jag tror att de sänker med 0,25 procentenheter, säger Nyman.

Vad skulle till för att de ska sänka med 0,5 procentenheter?

– Det ska vara en ordentligt bred överraskning i inflationssiffrorna i så fall. Att sänka med 50 punkter brukar ske när det är bråttom. Det är ju inte så att vi har en ekonomisk kris i Sverige. Signalerna är snarare att det går åt det ljusare hållet, sysselsättningen har börjat öka, säger Nyman.

Handelsbanken räknar med att det blir ytterligare tre sänkningar i år, inräknat en sänkning i nästa vecka.

Share.
Exit mobile version