Med målet att stärka statens finanser planerar regeringen i Bratislava att momsen på böcker mer än fördubblas, skriver The Guardian. Premiärminister Robert Ficos regering siktar på att få ner Slovakiens underskott från uppskattningsvis 6 procent av bnp till 4,7 procent nästa år, och böcker är en av flera varor som står inför ett momspåslag.

Finansminister Ladislav Kamenický hänvisar till studier som visar att bokköpare hör till landets mest köpstarka medborgare. Att höja bokmomsen från 10 till 23 procent skulle kort sagt inte drabba någon fattig, tycks resonemanget vara. Samtidigt är åtgärden ytterligare ett exempel på den slovakiska regeringens allt aggressivare hållning mot kultursektorn, påpekar den brittiska tidningen. I augusti avskedade kulturministern chefen för Slovakiens nationalgalleri och chefen för nationalteatern.

Kamenickýs uttlande om välbärgade bokläsare har mötts av kritik från flera håll. Juraj Heger, ordförande i Slovakiens förening för förläggare och bokhandlare pekar på färska undersökningar som visar på endast marginella skillnader mellan hög- och medelinkomsttagare när det gäller bokköp. Dessutom, påpekar Heger, skulle dyrare böcker inte hjälpa fattigare bokälskare.

Han säger till The Guardian:

– Folk är väldigt arga. Kulturministeriet håller på att förstöra allt som har byggts upp över decennier. Marknaden för böcker i Slovakien är väldigt liten. Det här kommer leda till att folk köper färre böcker, så regeringen kommer inte få in mycket pengar på det.

Om parlamentet röstar igenom regeringens förslag så blir det verklighet efter årsskiftet. I så fall blir Slovakien det enda landet i Europa, vid sidan av Danmark, där momsen på böcker inte är lägre än på andra varor. I fallet Danmark kompenseras dock bokbranschen av olika former av stöd. Den svenska bokmomsen är på 6 procent.

Läs mer:

Österrikare i protest mot uppsagda cheferna i Slovakien

Slovakiska kulturarbetare varnar för strejk

Share.
Exit mobile version