Franska Citroën tar fram en bil som är liten men ändå har sju sittplatser. Här får hela familjen plats och ändå går bilen att fickparkera utanför stamfiket i Marseille utan att behöva skohorn och järnspett.  Citroën C3 Aircross mäter 439 centimeter i längd och som du nog räknat ut så är den tredje sätesraden inget regelrätt baksäte utan ett par stolar som kan fällas upp ur bagageutrymmet. Den som sitter där får inte vara någon bjässe, det är minst sagt tajt.

Det är fullt relevant att fråga sig vad poängen är med att sumpa bagage­utrymmet för att få plats med sju personer. Det blir ju antingen eller. Det här är inget rimligt alternativ för en stor familj som ska på semester. Den extra sätesraden bör betraktas mer som en bonusmöjlighet. Tänk ”ett par extra barn som ska skjutsas hem från fotbollsturneringen”.

Nytt är att bilen även kommer i en helt eldriven version, den vi provkör. Med ett utgångspris på bara 334 990 kronor lär ë-C3 Aircross sannolikt tilltala många som bara är ute efter en billig elbil i största allmänhet. Tyvärr ryker då den tredje sätesraden eftersom batteriet måste få plats. Den som vill åt de extra sätena får rikta in sig på mildhybridversionen och dessutom slänga på tiotusen kronor.

Det här är en bil som ser rätt udda ut för sin storleksklass. I stället för en mer gängse crossover-suv-design så har Citroën valt ett exteriört formspråk som för tankarna till större suvar. Fyrkantig och stadig.

Bilen har en elmotor på 113 hästkrafter vilket är fullt tillräckligt för storleksklassen och passar bäst för körning i närområdet då räckvidden uppges ligga på 30 mil. Snabbladdning av batteriet från 20 till 80 procent tar 26 minuter.

Den extra baksätesraden finns inte ens som tillägg när det handlar om den helt eldrivna versionen.

De säten som var exceptionellt bekväma redan på förra C3 Aircross har nu fått ännu mer stoppning. Du sitter som en kung. Benutrymmet bak är dessutom riktigt generöst.

Fjädringen har också vidareutvecklats och imponerar. Bilen känns varken stötig eller gungig.

Framhjulen svarar precist och rappt på rattrörelserna och det är lätt att göra små korrigeringar. Möjligen kunde motståndet i ratten ha varit en aning högre, men det är en smaksak.

En tajt fickparkering på en gata som knappt skulle vara godkänd som cykelväg i Sverige och som är omgiven av höga trottoarkanter går utmärkt. Dels tack vare backkameran, som gör det näst intill omöjligt att misslyckas. Du måste tyvärr upp en utrustningsnivå för att den ska ingå (från 359 990 kronor), men den känns som ett måste. Bakstolparna är nämligen alldeles för feta och minirutan i dem hjälper föga. Sikten bakåt är överlag halvtaskig givet den kompakta bakrutan.

Det är lätt att tro att reglagen på rattekrarna skulle vara lätta att komma åt av misstag men så är faktiskt inte fallet. Placeringen och överskådligheten när det gäller instrument och reglage är generellt sett mycket bra. Interiören är sparsmakad och stilren, om än bitvis lite plastig.

I hastigheter på över 100 kilometer i timmen så är vindbruset påtagligt. Det bör dock ses i ljuset av att det var hård vind under provkörningen. I beskedliga hastigheter är det definitivt inget som stör. Det gör däremot ljudet som uppstår när de regenerativa bromsarna slår till, ett visslande ljud som sjunker i frekvens. Ett omvänt ljud uppstår även vid lättare acceleration.

Ë-C3 Aircross är utan tvekan en exceptionellt prisvärd elbil, som dessutom bjuder på klassisk Citroën-komfort. Det ska bli spännande att se hur den tas emot i hybridlandet Sverige. Men att bilen kommer att bidra till att många för första gången kommer att välja 100 procent eldrift känns nästan givet.

Citroën ë-C3 Aircross Max

Miljö

Koldioxidutsläpp vid blandad körning: 0 gram/km.

Förbrukning vid blandad körning: 1,82 kWh/mil.

Räckvidd: 30 mil.

Ekonomi

Pris/Förmånsvärde/Privatleasing: 384 990/3 664/– kronor.

Fordonsskatt: 360 kronor per år.

Garantier: Nybil 5 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, batteri 8 år/16 000 mil.

Teknik

Motor: El 83 kW (113 hk), 125 Nm.

Batterikapacitet: 44 kWh.

Max laddeffekt hemma/snabbladdning: 11/100 kW.

Drivning: Framhjulsdrift.

Växellåda: Enväxlad.

Acceleration 0–100 km/tim: 9,7 sekunder.

Toppfart: 145 km/tim.

Mått/vikt

Längd/bredd/höjd: 439/180/166 centimeter.

Bagagevolym: 460/1 600 liter med bakre ryggstöd uppe/nere.

Tjänstevikt: 1 504 kg.

Maximal släpvagnsvikt: 350 kg.Citroën ë-C3 Aircross Max

Betyg del för del

Köregenskaper 3

Säkerhet 3

Miljö 4

Komfort 4

Ekonomi 4

* Ej testas av Euro NCAP.

Totalbetyg = 18 av 25

Plus

Fin åkkomfort.

Smidigt format.

Möjlighet till sju sittplatser.

Minus

Dålig bakåtsikt.

Irriterande missljud.

Bitvis plastig invändigt.

Det här är nytt

Eldrift. Det här den första e-versionen av bilmodellen. Elmotorn ger 113 hästkrafter och räckvidden ligger på 306 kilometer (WLTP).

Ny design. En ny front, rejäla skärmkanter och breda ”skuldror” stärker SUV-intrycket.

Mjukare säten. 10 och 15 millimeter extra stoppning ska ge bättre stöd.

Bättre fjädring. Systemet Advanced Comfort Suspension har vidareutvecklats.

Rivaler

Peugeot e-2008

Precis som C3 Aircross en kompakt bil med fina köregenskaper. Designen är till Peugeots fördel, medan komfortmatchen går till Citroën.

Pris: Från 369 900 kronor.

Volkswagen Tiguan eHybrid

Tiguan är en rymlig och väl beprövad konkurrent. I dagsläget finns Tiguan inte i sjusitsigt utförande, men snart kommer syskonet Tayron och fyller den luckan i utbudet.

Pris: Från 475 900 kronor.

Läs mer: Fler biltester

Läs mer: Fler artiklar om elbilar

Share.
Exit mobile version