I Clara Lidströms köksfönster hänger en provocerande adventsstjärna i orange papper. Den heter Tindra kristall, och går under namnet ”proletärstjärnan”, men det är inte därför den är provocerande. På en vägg sitter en broderad paradhandduk – också provocerande – och framför fönstren tunga gröna ullgardiner. Ingen har ännu reagerat på ullgardinerna men Clara Lidström – mer känd under sitt bloggalias Underbara Clara – vet.
– Jag gillar gamla grejer, säger hon. Jag tycker att den här typen av estetik är vacker och inspirerande, men det får folk att se rött.
Det är inte bara köket som är julpyntat. För sina följare beskriver hon hur hon pysslar bokmärkesänglar att hänga i granen, möblerar om i vardagsrummet för att få adventsfint, fyndar på loppis, bakar pepparkakor, fixar mysig söndagsfrukost och dekorerar sina dörrposter med gröna girlanger. Det är inte utan att man blir lite … ja, provocerad?
– De som brukar irritera sig är folk som ser något på håll och drar slutsatser om mig och det jag gör, säger hon.
Clara Lidström förutser både följdfrågor och invändningar, svarar på frågor som ännu inte ställts och vinnlägger sig om att se saker ur olika perspektiv. Möjligen för att hon har hört de flesta argumenten till leda, eller för att hennes intresse sträcker sig betydligt längre än till pysslade domherrar av piprensare, handvevade retrovispar och julgranspynt av kräppapper.
– Det finns vissa som bara avfärdar det jag gör, tycker att det är förspilld kvinnokraft, säger hon. Och visst kan det perspektivet vara relevant, det rör ju frågor om vem som gör mest i hemmet och obetalt hemarbete, jätteviktiga saker.
Det är lösningen hon stör sig på, att pyntande och bakande kvinnor borde sluta med sitt onödiga pysslande och i stället lägga sin kraft på något ”meningsfullt”.
Det som vid en första anblick mest kan se ut som ytlig dekor är för Clara Lidström ett slags motståndshandling, en ambition att uppvärdera gammal kunskap och en strävan mot ett mer hållbart samhälle – både i det stora och i det lilla livet. Om man dessutom har ett jobb med mycket ansvar, liten möjlighet att påverka eller kanske sitter framför en skärm hela dagarna kan möjligheten att få göra något konkret, som att laga god mat eller pyssla något vackert, vara avkopplande.
Clara Lidström startade sin blogg Underbara Clara 2006. Först som en hobby, ett sätt att få skriva, fota och skapa. Formatet, med korta dagboksliknande poster med husmorstips, vintageoutfits, recept och pysselinspiration, fann snabbt sin publik. Under åren har hennes läsare kunnat följa hur hon renoverat den fallfärdiga gård hon köpt med sin man, fått barn och skaffat hund – men alltid med en underton av feminism och irritationen över att uppfattas som en ”trivselbarbie”.
– För mig är det energigivande att ta hand om mitt hem och mitt hus, att lägga tiden på maten vi ska äta och rummen vi rör oss sig i, säger hon. Hemmalivet är en så himla viktig del av vårt liv.
Att skapa något med händerna, oavsett om det handlar om att laga trasiga kläder eller baka surdegsbröd, kan ge mer återhämtning än att däcka i soffan framför en Netflix-serie.
Clara Lidström vet vad som händer när energin försvinner. När jobb och plikter suger all energi och inget blir kvar till det man tycker om att göra. Det är i dagarna tio år sedan hon la sig på en främmande säng under ett julfirande hos en släkting. Någon annan tog hand om bebisen, någon annan hade ansvar för mat och gäster, bloggen hade jullov. Clara Lidström släppte allt, sov i femton timmar och gick in i en utmattningsdepression som höll i sig flera år. Och det var definitivt inte överdrivet hemmapysslande som ledde henne dit.
– Det enda jag gjorde inför den julen var att försöka jobba, säger hon. Jag hann inte göra något återhämtande, inget som var roligt för min egen skull. Varken julpyssel eller julbak. Så det blev ingen julstämning alls det året.
Fakta.Clara Lidström
Född: 1986.
Bor: På en gård på Västerbottens landsbygd.
Familj: Maken Jakob, tre barn och hunden Essa.
Gör: Driver bloggen Underbara Clara sedan 2006 och har podden ”Wollin & Clara” tillsammans med Malin Wollin.
Böcker: Har gett ut flera böcker, såväl kokböcker som pysselböcker för barn och vuxna och ”Hjälp, jag är utmattad” om utmattningssyndrom (tillsammans med Erica Dahlgren). Nyligen släpptes ”Hemmets almanacka. Underbara 2025”, Clara Lidströms variant av en klassisk köksalmanacka.
Radio: Har gjort både ”Sommar i P1” (2011) och ”Vinter i P1” (2022). Dessutom programserien ”Husmorsskolan hemma hos underbara Clara” som sändes i P1 år 2011.
I år är det julstämning, däremot. Clara Lidström började i god tid.
– Det är nu det är som roligast. Att förbereda, baka, laga mat. Att ha någonting att bygga upp inför, tillsammans med resten av samhället. Alla håller på och förbereder för samma stora fest.
Julen. Peppen och stressen tycks gå hand i hand. Glöggen står på pallar i butikerna så fort allhelgona passerats, julklapparna ska köpas på black week och julmaten ska gärna vara traditionell men ännu hellre snabb och enkel. Clara Lidström, som inte är mycket för stress till vardags, gör ett undantag för jul.
– Det är vår största högtid i Sverige, ändå får den liksom inte märkas i vår tidsplanering.
För henne är den mysiga stämningen något som måste förtjänas, ett tillstånd som någon (eller helst några) behöver lägga ner ett arbete på. Julkänslan uppstår i förberedelserna, när man står där och stansar pepparkakor eller hänger upp nya julgardiner med tomtar på.
– Det är ofta så i dagens samhälle, man vill ha känslan men är inte beredd att göra jobbet. Man vill ha känslan som kommer efter träning, men man vill inte träna. Man vill ha julstämning, men ingenting får ta tid och ingenting får kosta möda, säger hon.
Vän av ordning kan invända att det är lätt att säga om man har som jobb att göra härliga saker för att sedan kunna skriva om härliga – nej förlåt underbara – saker på sin blogg. Clara Lidström kämpar för att hitta balansen, att vara relaterbar trots att hon numera är i en helt annan sits än de flesta av sina följare.
– Det är ingen fördel att vara stjärnkock om man är matinfluencer, men man blir ju inte inspirerad av någon som är på samma nivå som man själv, konstaterar hon och fortsätter:
– En influencer ska ligga tillräckligt nära för att det ska kännas som att ”åh jag skulle kunna sträcka mig efter det där”, men ändå ge något mer än det du kan göra själv.
Att inläggen där hon putsar mässing med ketchup eller lagar kålrotslåda iförd smårutigt förkläde skulle få hennes följare att känna förväntningar på att uppnå något slags idealiserad hemmafrutillvaro, tror hon inte på.
– Jag tycker att det är en falsk problemställning. Visst, jag stoppar stumpor ibland, både för att jag tycker om att arbeta med händerna och för att jag tycker att det är viktigt att lära sig ta vara på sina saker. Men de flesta människor stoppar väl inte sina egna strumpor eller lagar all julmat från grunden, och det är ju ingen som skäms över det?
Själv hatar hon att diska och skäms inte det minsta.
– Jag och min man har ett Excel-dokument. Där fördelar vi hemarbetet och räknar på tid så att vi gör ungefär lika mycket med tvätt och hämtning och läxläsning.
Under året har hon följt diskussionerna om soft girls, unga kvinnor som vill skippa lönearbete och hellre ägna sig åt det lilla livet. Det är en diskussion hon känner igen och som hon också varit i centrum för. Men Clara Lidström har helt andra ambitioner.
– Jag är visserligen kritisk mot vår arbetskultur, men har alltid varit uttalad feminist och aldrig velat vara försörjd av en man. Jag tänker att det är en motståndshandling att stoppa sina strumpor i stället för att köpa nya. Eller laga sin mat i stället för att foodora hem den.
Och här någonstans finns en skärningspunkt mellan Clara Lidströms energigivande pyntande, och diskussioner om utmattning på en samhällsnivå.
– Jag är så trött på att höra påståenden om att kvinnor har bakat sig till utmattning, när orsaken ofta står att finna i arbetslivet, säger Clara Lidström.
– Men lösningen är alltid på ett individuellt plan: Att kvinnor inte ska göra något som samhället betraktar som onödigt, som att baka eller pynta, trots att det kanske är det som ger dem energi. Det är en jättekonstig bild av vad livet ska vara, att det enda som är viktigt är att arbeta och producera.
Den som inte fastnar vid att hetsa upp sig över Underbara Claras margaretaflätor, femtiotalsklänningar och strumpstoppande utan skrollar vidare på bloggen möts efter ett tag av inlägg om till exempel skönhetsideal, arbetstidsförkortning och konsumtionskritik. Clara Lidström gillar att, som hon säger, ”uppfostra sina läsare” och väjer inte för att lyfta in politiska perspektiv på de ämnen hon skriver om.
– Det tycker jag är viktigt. Min blogg är så pass bred att den kan handla om både bullar och barnuppfostran och feminism. Jag når ut på ett sätt som jag inte hade gjort om jag hade skrivit en smal politisk blogg.
Klänningarna är ett annat kapitel. En femtiotalsklänning kommer nämligen inte bara med en viss färg, en viss skärning och ett visst material. Den kommer också med ett knippe värderingar – helt andra värderingar än vad exempelvis en stjärnkocks vita rock signalerar.
– Många tycks tro att bara för att jag gillar att klä mig som på femtiotalet, så har jag också värderingar från femtiotalet.
Nu har hon dammat av något som kanske är ännu mer omodernt än femtiotalsklänningar och bokmärkesänglar: En köksalmanack.
”Husmoderns köksalmanack” kom ut första gången 1933. Sedan dess har det kommit en ny utgåva varje år, med recept och veckomenyer, tips för hemmet, namnsdagar och utrymme för egna noteringar. Kanske en kolumn för dagsutgifter. Den som får tag på en gammal, välanvänd almanacka kan hitta alltifrån personliga noteringar om vad som serverats på kalas och hur många krukor plommonsylt som konserverats till tidstypiska tips om hur man sköter en heltäckningsmatta (1972), hur man organiserar sitt linneskåp (1963) och hur man drygar ut smör (ransoneringsåret 1941).
Inför nästa år kan man välja mellan två köksalmanackor. Dels den klassiska, ”Köksalmanack. Årskalender med middagstips för hela 2025”, utgiven av bokförlaget Semic. Dels Clara Lidströms variant, ”Hemmets almanacka. Underbara 2025”, på förlaget The book affair.
I det hon kallar hemkunskap för vuxna, eller sätt att göra sin vardag lite härligare, ingår att uppvärdera gammal kunskap som att göra egen tvål, hur man tar bort stearinfläckar och hur man hittar rätt inställning inför vårstädningen.
– Det finns mycket som länge har ansetts som skitkunskap, säger Clara Lidström. Men om man vill leva mer klimatsmart eller hushålla med sina pengar så behöver man veta sånt som när grönkålen är bäst, och hur man vårdar sitt hem.
Mycket av inspirationen till boken har hon fått genom att bläddra i sin mormors gamla köksalmanackor. Där finns noteringar om i vilken ordning hon har städat huset, när den första snön kom och hur mycket bär hon plockat på hösten. För Clara Lidström har därför anteckningsdelen varit viktig när hon utformat sin köksalmanacka.
– Man tycker att det kanske inte ryms så mycket på fyra rader, men det är en liten skatt, säger hon.
Inte helt oväntat provocerar även detta. Inför arbetet med denna artikel efterlyste vi på redaktionen gamla utgåvor av köksalmanackan att fotografera. Reaktionen blev oväntad, frågan uppfattades nästan som stötande. Skulle jag ha en sån bok hemma? Clara Lidström blir full i skratt när hon får höra det.
– Men jag blir också förbannad. För då har man inte tänkt. Då har man bara köpt bilden av att den här kunskapen inte är värd något, att det är fånigt, oviktigt, unket och gammalt. Då är man ju bara jättefördomsfull och omodern.
Samtidigt ser hon att det finns ett ökande intresse för den kunskap hon försöker förmedla, om hur man kan försöka leva på ett mer hållbart sätt.
– Men ibland känns det tröstlöst. Om man tittar runt på sociala medier är det så otroligt många som bara köper billiga slit och släng-kläder från Temu och Shein och såna företag. Då kan jag tänka att jag lever i en bubbla.
Tips.Så får du en lagom stressig jul
Jul är en av de största högtiderna i Sverige, och att tro att man kan få till julkänslan utan att anstränga sig lite extra är att göra julen en otjänst, tycker Clara Lidström. Men man ska ju inte stressa i övermått, så här är hennes bästa tips för en lagom stressig jul.
● Identifiera de saker som är viktiga för dig och din familj på jul, och lägg mindre energi på resten. Vissa kanske gillar pyntandet, medan hemlagad julmat är viktigare för andra.
● Sprid ut aktiviteterna och haussa inte själva julafton så mycket. Förberedelserna är viktiga, och julstämningen kommer ofta när man bakar pepparkakor, dricker glögg eller slår in paket.
● Efter jul kommer jullov och det man inte hann före jul kan man spara. Varför inte baka ett pepparkakshus under jullovet?
● Glöm inte ordet julfrid. Hitta små stunder av frid och återhämtning i vardagen. En av julens viktigaste beståndsdelar är att ligga ner och lyssna på julsånger medan man tittar på ett tänt ljus.
Läs mer:
Underbara Clara om lyxinfluerare: Förut har man hejat på, men nu tycker man att det är äckligt
Vännerna stöttade varandra genom utmattningen