Clark Olofsson blev omskriven över hela världen i samband med Norrmalmstorgsdramat 1973, när han tillbringade sex dygn på Kreditbanken vid Norrmalmstorg tillsammans med gisslan och rånaren Jan-Erik ”Janne” Olsson.
Det var Olsson som tog gisslan och krävde att Olofsson skulle transporteras dit från fängelset.
I Sverige blev Clark Olofsson rikskänd 1966, efter mordet på polisen Ragnar Sandahl i Nyköping.
Det var när Sandahl och hans poliskollega undersökte ett inbrott i en cykelaffär som de stötte på inbrottstjuvarna Gunnar Norgren och Clark Olofsson. Det var dock Gunnar Norgren som sköt ihjäl Ragnar Sandahl.
I samband med sitt gripande några veckor efter polismordet sköt Olofsson mot polismännen som försökte gripa honom och den ena träffades i axeln.
Han dömdes till åtta års fängelse men rymde i februari 1969 och flydde till Kanarieöarna, vilket skulle bli en av flera gånger han bröt sig ut från olika anstalter. Han greps senare i Frankfurt.
1979 påbörjade Olofsson studier i journalistik vid Stockholms universitet under sin tid i fängelse. Han skulle senare göra praktik på tidningen Arbetaren och avsluta sina studier 1983.
Stora delar av sitt liv tillbringade Clark Olofsson i fängelse – dömd i flera fall för bland annat mordförsök, rån, misshandel och narkotikabrott. Han släpptes för sista gången 2018 efter att ha avtjänat ett straff för grovt narkotikabrott i Belgien.
Han har också porträtterats mycket i populärkulturen, bland annat i tv-serien ”Clark” som hade premiär på Netflix 2022 med Bill Skarsgård i huvudrollen.
Clark Olofsson blev 78 år.
Läs mer här:
Så blev hela världen lurad av stockholmssyndromet