För snart 40 år sedan väckte Claude Lanzmanns stor uppståndelse med den banbrytande och prisade Förintelsedokumentären ”Shoah”. En 9,5 timmar lång film som återger Förintelsens historia genom intervjuer med dess ögonvittnen – både förövare och överlevande: ”Ett mästerverk, en förening mellan skräck och skönhet, en film fylld med magi” skrev Simone de Beauvoir i dagstidningen Le Monde 1985.

Inför 80-årsdagen av Förintelsen får filmen återigen premiär på svenska biografer i ett samarbete mellan Folkets Bio, Familjen Robert Weils stiftelse och Sveriges Museum om Förintelsen. På Förintelsens minnesdag den 27:e januari arrangeras också en heldag (09.00-22.30) på ABF Stockholm med samtal och visningar av filmen (som också kommer att få nypremiär på bio via Folkets bio)

Bland inslagen ingår en föreläsning av Timothy Snyder under rubriken ”Orsakerna till Förintelsen och världens framtid”. Bland övriga deltagare återfinns författaren Åsa Moberg, filmfotografen Marek Septimus Wieser, pedagogen Sara Törneman och Mattias Kalander, efterlevande barnbarn till Hanna Dimitri, romsk överlevande. Evenemanget är gratis men biljetter måste bokas här.

Under våren kommer ”Shoah” sedan att visas på Zita i Stockholm och biografer runt om i landet, däribland Göteborg, Lund och Umeå.

Under årets filmfestival i Berlin är det världspremiär för Guillaume Ribots dokumentär ”Allt jag hade var ingenting” som skildrar skapandet av ”Shoah”. Med enbart Lanzmanns egna ord och bilder från mästerverket vill Ribot skildra obevekliga strävan efter att berätta det osagda, med bara Lanzmanns ord och osynliga bilder från ”Shoah”. I samband med detta kommer även Lanzmanns dokumentär från 1985 att visas vid Postdamer Platz i Berlin som en gång var epicentrum för den nazistiska maktapparaten.

Berlins filmfestival firar 75 med stjärnspäckat program

Share.
Exit mobile version