Ginens tid är nu: Hernö, Stockholm bränneri, Norrtelje brenneri. Under de senaste åren har de svenska destillerierna blivit allt mer namnkunniga, och ginbarer har poppat upp runtom i Stockholm. Det finns till och med speciella bussresor – Stockholm Gin Tour – där resenärerna erbjuds en odyssé bland en handfull sprittillverkare.
Ett av de nyare tillskotten är Copper Club som ligger i en industrilokal i ett sömnigt 90-talsområde i Hammarby Sjöstad. Här produceras sprit i färgglada flaskor – men det är lika mycket bar och restaurang. Den stora och välbesökta matsalen är fylld av i första hand par i 50-årsåldern som verkar bo i närheten.
En Kentkonsert-kväll är det högt tryck i matsalen och Kentlåtar dånar ut över matsalen ända tills personalen byter till musik mer inspirerad av senaste säsongen av ”The White Lotus”. Det är högt i tak, med palmer och buddhor, både i form av statyer och som målningar på väggarna.
Som sig bör har Copper Club en omfattande drinkmeny – där gin spelar huvudrollen. Gin och tonic finns i många tappningar – även alkoholfri – där Ginger Passion (95 kr) är både friskt syrlig och har sting från ingefära. Men de erbjuder även ”asiatiska tapas”, vilket snarast är en omskrivning för en en meny som drar åt alla möjliga håll: En brokig palett av alltifrån currygrytor till sallader och tacos – med i första hand thailändsk inspiration. Men här finns också ett rejält utbud sushi av olika slag.
Rekommendationen är tre fyra rätter per person, beroende på hunger och humör. Vi provar nigiri wagyu umami (230 kr/ 4 bitar) som är klumpar av stabbigt sushiris täckta av tunna skivor svindyrt nötkött som okänsligt dränkts i teriyakisås och toppats med riven parmesan (!). Ett ganska sorgligt sätt att hantera en exklusiv råvara och en servering som vi inte skulle rekommendera till någon.
Teriyakisåsen återkommer på makirullen crispy prawns (99 kr/5 bitar) där den också samsas med chilimajonnäs och rostad lök. Även i det här fallet blir det överlastat, disparata smaker som inte vill gifta sig med varandra utan snarare tar bort alla intryck från grundingredienserna räkor och ris.
Bättre är då den krispiga räkan (120 kr) som serveras tillsammans med en härligt syrlig soppa med citrongräs, chili och kokosmjölk. Både uppiggande och fräscht. Bonchon chicken (120 kr) är i sin tur barnsligt god med en publikfriande honungsglasering på friterade kycklingbitar som sällskapar med små fint picklade bitar rättika.
För den som har svårt att bestämma sig kan Copper Clubs ”signatur tasting menu” vara ett alternativ – sju rätter för 475 kronor som ska beställas av minst två personer i sällskapet.
Den inleds med den sydostasiatiska snacksrätten miang kham, som består av små skålar med rå lax, torkade räkor, ingefära, rödlök, chili, jordnötter, kokosflingor och andra tillbehör – runt en sås med en något taggig kokoskonsistens. Den är fräsch och umamistinn från både fisksås och räkpasta. Små betelblad ska fyllas med de olika tillbehören och sås och ätas som en liten minitaco. Gott och en fräsch start på middagen.
Andra serveringen består av sushi, i form av en inte så het spicy tuna-rulle med chilimajonnnäs på. Sex maki-bitar som smakar rätt likt de man kan få på en budgetsushikrog. Asian taco är bättre: frasigt friterat tacoskal med en krämig lax- och potatisröra som är misstänkt lik svensk potatissallad. Chili och koriander ger fräschör till denna lilla munsbit. Noodle roll chicken är små mjuka rullar på breda risnudlar. En ganska oinspirerad servering som förutom kyckling också är fylld med böngroddar och tofu. Mest smak ger den soja som rullarna serveras i.
Menyn avslutas med tre kötträtter av skiftande kvalitet. Höjdpunkten är massamancurryn, den sydthailändska curryn med kokt potatis och hackade jordnötter med stora möra bitar nötkött i en mustig gryta. Den serveras tillsammans med jasminris och små stekta rotibröd som ska doppas i såsen. Gott!
Att kokosnötsribsen är smaksatta med just kokos är ingenting som märks särskilt mycket. Den söta kryddningen hade lika gärna kunnat serveras på en grillrestaurang. Köttet är mjällt och faller sönder i munnen – men tyvärr är revbenen inte ens ljumna vid serveringen. De serveras med lätt picklad rättika.
Crispy chicken salad (130 kr) består av tre bitar friterad kycklingfilé på en bädd av slarvigt uppskuren tomat, gurka, rödlök och selleri. Dressingen är fräsch, och kycklingen absolut krispig – i alla fall precis när rätten kommer in. Det hela andas tyvärr mer lunchrestaurang-kycklingsallad än asiatisk avsmakningsmeny.
Dessertutbudet bjuder både på asiatiskt och på kvarterskrog. Jordgubbsroti (130 kr) är samma puffiga degknyten som till massamancurryn fast i sötare form och fyllda med jordgubbar. Med chokladsås smakar efterrätten nutellapannkaka, en avslutande sötchock tillsammans med en len vaniljglass.
Chokladfondanten (125 kr) serveras med god och gräddig saltkaramellglass och är föredömligt rinnig i mitten men tyvärr med alltför mjukt skal. Synd på en annars habil dessert.
Kanske är det den stora och spretiga menyn som gör att det som serveras är av ojämnt kvalitet. Medan en del av rätterna är pigga och omsorgsfulla är andra både trötta och oengagerade. Här finns inte några direkt bottennapp, men inte heller något som får oss att drömma oss tillbaka.
För en god drink med tilltugg när man vill minnas en charterresa eller backpackingen i Thailand duger Copper Club utmärkt – men den som vill ha en riktigt bra middag får vara beredd på att det svajar.
Läs mer:
Läs fler av Krogkommissionens tester
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!