I våras tog Isabella Wranå sin första stora internationella mästerskapstitel när hon tillsammans med storebror Rasmus vann VM-finalen i mixed dubbel i Östersund.

Det gav i praktiken Sverige en nationsplats i OS i Milano Cortina 2026, men med ett drygt år kvar är det fortfarande oklart vilken duo som ska försvara den bronsmedalj som Almida de Val och Oskar Eriksson tog i Peking 2022.

– Vi kommer att spela ett VM-kval i februari. Och det är klart att om vi skulle få spela VM igen så ligger vi bra till för att få åka till OS också, säger Isabella.

Men konkurrensen om den åtråvärda OS-platsen är stenhård och i fjol hade Sverige fem tänkbara par.

Agnes Knochenhauer/Niklas Edin har beslutat att avbryta sin satsning och inför helgens stortävling i Göteborg kom beskedet att Daniel Magnusson, som numer spelar ihop med Almida de Val, är skadad, vilket sätter frågetecken kring deras OS-möjligheter.

Så nu står det mellan syskonen Wranå, Anna Hasselborg/Oskar Eriksson och Therese Westman, dotter till dubbla OS-guldmedaljören Anette Norberg, som spelar tillsammans med Robin Ahlberg.

Alla tre lagen finns på plats i Göteborg i mellandagarna för en turnering som håller högsta klass.

– Det här är en av de bästa tävlingarna i mixed dubbel i världen. Även om inga nordamerikanska lag är med håller startfältet lika hög klass som på ett VM, säger Rasmus Wranå, som till skillnad från lillasyster vet hur det är att spela OS.

2016 värvades han till Lag Niklas Edin, världens mest framgångsrika curlinglag, och efter silver i Pyeongchang 2018 blev det guld i Peking fyra år senare.  Som tvåa i Lag Edin har han också fem VM-guld.

Isabella är skipper i det lag som de senaste åren utmanat Lag Anna Hasselborg om att vara bäst i Sverige. Hon EM-debuterade 2023, men nu har initiativet året glidit över till klubbkamraterna i Sundbybergs CK.

– Det är väl inte kört än, men jag ska inte sticka under stol med att de ligger bäst till just nu, säger Isabella Wranå och syftar på kommande VM och OS.

På grund av det flitiga spelandet med respektive fyrmannalag blir det inte så många tävlingar per säsong i mixed dubbel.

– Det här är faktiskt första tävlingen sedan VM, men vi har tränat desto mer, säger Rasmus Wranå.

Den stora skillnaden mot vanlig curling är att man i mixed dubbel bara är två spelare, har totalt sex stenar och spelar åtta ordinarie omgångar.

Rasmus säger att när spelare plockas från olika lag kan det ibland bli problem med kommunikationen.

– Det svåra är när man kommer från lag med olika filosofier och ska slå ihop det, men vi är ganska tajta eftersom vi tränat ihop så mycket. Numer grälar vi heller inte på varandra som vi gjorde när vi började spela ihop när vi var 15 och 13 år, säger han och skrattar.

Till OS 2018 skickade Sverige inget lag i mixed dubbel. Det fanns en farhåga om att en spelare som även var uttagen i fyrmanna inte skulle orka dubblera. Oskar Eriksson visade med sina dubbla medaljer i Peking att det är fullt möjligt.

Nu är Rasmus Wranå sugen på att upprepa bedriften, men han vet att det behövs stark kondition för att orka två turneringar i sträck.

Han vet också att Eriksson vill ha ett ord med i laget. I fjol föll Wranås i finalen av Göteborgsturneringen mot Hasselborg/Eriksson efter så kallade teedragning. I år är reglerna omgjorda så att sklijeomgång avgör i semifinal och final. Syskonen Wranå siktar på revansch.

Sex stenar och åtta omgångar

Mixed dubbel spelas i lag med två spelare i varje.

Båda lagen har sex stenar, varav en för varje lag är förplacerad i starten av varje omgång.

Den ene spelaren tar antingen hand om sten ett och fem, eller sten två, tre och fyra. Spelarna får byta positioner mellan omgångarna. Båda spelarna får sopa.

En gång per match kan spelarna begära power play, vilket innebär att de två förplacerade stenarna placeras på ena sidan och inte i mitten vid boet för att ge ett mer offensivt spel.

Till skillnad mot i vanlig curling, som spelas i tio ordinarie omgångar, avgörs mixed dubbel i åtta.

Källa: DN och Curling.se

Tre par slåss om VM-platsen

VM i mixed dubbel spelas i Kanada i månadsskiftet april–maj nästa år.

Vilket svensk lag som får spela kommer att avgöras via ett VM-kval i slutet av februari.

Med stor sannolikhet kommer tre lag göra upp om VM-platsen: Isabella Wranå/Rasmus Wranå, Anna Hasselborg/Oskar Eriksson, Therese Westman/Robin Ahlberg.

Laget som spelar VM ligger bra till för att en OS-plats i Milano Cortina 2026.

Share.
Exit mobile version