Redan i helgen letar sig mildare luft i över landet. I söder väntas temperaturer på runt 15 grader och även i norr stiger dagstemperaturen.

– Under fredagen ser det ut som att det i mellersta delarna av landet kunna bli en del sol. Allra längst i söder och allra längst i norr kan det bli en hel del moln, säger Sofia Söderström, meteorolog på SMHI.

Det soliga vädret dröjer sig kvar över helgen i söder. I norr väntas ett nytt nederbördsområde passera.

– Lokalt kan det bli någon skur men i nuläget ser det inte ut att bli någon omfattande nederbörd i söder i alla fall.

Som det ser ut nu kommer den milda luften ligga kvar även i början av nästa vecka. På sina håll kan det bli upp emot 20 grader.

– Så här års gör det ganska mycket hur mycket solen får komma in och värma. Blir det mer molnigt kanske vi inte alls kommer upp så högt i temperatur som det ser ut nu.

– Så man ska kanske inte ska dra för stora växlar på det där än så länge, säger Sofia Söderberg.

April månad blev ovanligt kall i år med flera lokala köldrekord. I Naimakka sjönk temperaturen till -34,6 grader under natten till den 5 april, vilket var den lägsta temperaturen för månaden på flera decennier.

Samtidigt konstaterade SMHI meteorologisk sommar på tre platser i södra Sverige – Karlshamn, Kristianstad och Malmö – redan den 11 april. Det är det tidigaste ankomstdatumet för sommar sedan mätningarna började i slutet av 1800-talet.

Share.
Exit mobile version