När du tillträdde som chefredaktör kom 80 procent av Dagens Nyheters intäkter från annonser, 20 procent från prenumeranter. I dag är det tvärtom. Vad är det som hänt?

– Då, för drygt tio år sedan, var den allmänna uppfattningen att journalistik på nätet skulle vara gratis. Våra konkurrenter tog inte betalt för sitt material. Verksamheten skulle finansieras med annonspengar från webbtidningen, var tanken.

– Men den modellen gick inte ihop för DN. Vi behövde få läsarintäkter från den digitala upplagan. Förutsättningen är förstås att läsarna har varit villiga att betala. I dag närmar vi oss 400 000 prenumerationer totalt, varav cirka 300 000 kommer att vara helt digitala.

Hur länge kommer DN:s papperstidning att finnas kvar?

– Vi har inga planer på att lägga ner. Men det hänger på att produktionen och distributionen kan bedrivas så rationellt och kostnadseffektivt som det bara går.

Vad ser du som den viktigaste journalistiska frågan de närmaste åren?

– Hotet mot pressfriheten. Det är bara att se till den globala tillbakagången för demokratin och det faktum att Donald Trump, som hetsar mot medier, valdes till president i USA. När jag pratar med amerikanska kolleger hör jag deras oro för att angreppen mot massmedier kan leda till angrepp mot enskilda journalister.

Är det något du är särskilt stolt över under dina år som chefredaktör?

– Att vi öppnat redaktioner utanför Stockholm: i Malmö, Göteborg, Umeå och Luleå – och etablerat oss i Svenskfinland. Och att vi kunnat använda DN:s goda ekonomiska resultat till att investera i vår journalistik: jag har varit med om att nyanställda uppemot hundra journalister under de senaste tio åren.

Något som du ångrar?

– När jag tillträdde pågick en omställning där den redaktionella kapaciteten skulle minska med 20 procent. Medarbetare behövde sluta, behandlingen av dem var inte alltid schysst. Det hade blivit annorlunda om vi haft bättre samverkan med de fackliga representanterna, vilket vi har i dag.

Artificiell intelligens (AI) diskuteras ofta i dag. Vad kommer AI att betyda för Dagens Nyheter?

– Det blir en stor förändring, lika stor som när internet kom eller de smarta mobiltelefonerna slog igenom. Men jag tror inte att vi blir utkonkurrerade av AI om vi är noggranna med vad vi ägnar vår journalistik åt. Ta en sådan sak som att Emma (Bouvin, Mellanösternkorrespondent) och Alexander (Mahmoud, fotograf) varit på plats i Damaskus och rapporterat. Det kommer inte någon AI att kunna ersätta.

Läs mer:

Dagens Nyheter 23 december 1864 – så här såg den första tidningen ut

Profilerna som präglat DN – i 160 år

Rudolf Walls programförklaring från första numret av DN 23 december 1864

Barbro ”Bang” Alvings klassiska reportage från OS-invigningen i Berlin 1936

Share.
Exit mobile version