Vi har väl alla sett vad inflationen kan göra med vår ekonomi. Inte minst för några år sedan då måttet KPI tog sig över 12 procent som mest. Matpriserna skenade och löneökningarna hängde inte med i svängarna.
Men det är inte bara i våra plånböcker man kan se försämringar av penningvärdet. Även i den anrika dokusåpan Robinson kan man konstatera att vinstsumman har minskat i värde.
Programmet hade debut i Sverige 1997 med Harald Treutiger som programledare. Vinnare efter strapatserna i Malaysia blev Martin Melin, polis och numera riksdagsledamot för Liberalerna.
Han kammade hem 500 000 även om han konstaterade i efterhand att hälften försvann i skatt.
Om segraren i dag skulle få lika mycket pengar borde prissumman ligga på nästan 810 000 kronor för att kompensera för inflationen.
Vem som blir den slutliga vinnaren visas i dagarna i TV4. Då får de återstående deltagarna göra upp i en tuff hinderbana som avgör vem som belönas med 500 000 kronor.
För prissumman 1997 hade Martin Melin kunnat köpa en lägenhet på 87 kvadrat räknat på dåvarande genomsnittspris för lägenheter. Det visar beräkningar som Länsförsäkringar gjort.
Årets vinnare får nöja sig med en lägenhet på 11 kvadrat för samma vinstsumma.
– Vi tyckte att det var intressant att försöka illustrera effekten av inflationen med Robinson. Att pengarnas värde urholkas över tid med tanke på inflationen, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
Och varför har inte prissumman höjts kan man undra.
– Äran och statyetten ihop med att ha klarat hela äventyret är det riktigt stora med att vinna Robinson. Sen är 500 000 kronor fortfarande en ansenlig summa pengar, säger Gustav Carlsson, exekutiv producent för Robinson.
Deltagarna får skatta för sina pengar de får i pris.
När det gäller inflationen har varierat i Sverige genom åren. 1997 låg inflationen kring 1 procent och till och med på minus under någon månad. 2008 var den över 4 procent.
I oktober 2009 var den åter på minusnivå liksom under perioden 2013-2015. Det tog ny fart 2022 och toppade på 12,3 procent i december samma år.
Läs mer: ”Riksbanken borde sänkt räntan tidigare”