Julen kan innebära både en större mängd mat och flera matgäster än man är van vid.
Maten står kanske framme längre än vanligt och åker dessutom ofta fram och tillbaka mellan kylskåpet och matbordet under några dagar. Det är perfekta förutsättningar för att få in bakterier i den.
Här är några handfasta tips för att slippa matförgiftning som en ovälkommen julklapp.
Var extra noga med hygienen:
– Det är ett bra tips generellt sett, att faktiskt tänka på det. Vi har mycket bakterier på händerna, så det är bra att tvätta händerna både innan man lagar maten och innan man äter, säger Karin Landström, som är lektor i kostvetenskap.
– Särskilt om man hanterat rått kött och liknande och att man också verkligen diskar skärbrädor och knivar, för bakterier gillar proteiner.
Var noga med temperaturen:
– Värmer man mat ska man helst få upp den till minst 72 grader. Nu står ju inte folk där med en termometer, men det är det rådet man brukar ge.
– Under julen har man kanske också mat som står framme ganska länge och är bara ljummen. Det är ett perfekt ställe för bakterier att börja växa.
Värm bara en gång:
– Man ska generellt sett inte hetta upp mat gång på gång. Mat som man haft i kylskåpet och som blivit upphettad igen ska helst inte tillbaka in i kylskåpet sedan, säger Karin Landström.
– Så man kan försöka att inte ta fram mer mat än vad som kommer att gå åt.
Det gäller inte minst, fortsätter hon, om man värmer maten i mikrovågsugn där det är lite svårare att få en jämn temperatur.
Man ska också vara extra noga med proteinrik mat som inte hettas upp igen alls, exempelvis ägghalvor.
– Julen är ett lite annorlunda tillfälle. Jag tror att det är en riskfaktor, att man tänker att ”det brukar ju gå bra annars”, säger Karin Landström.
– Så man kan tänka på det generellt, att man hanterar maten lite annorlunda också.