Hittills har Sverige spelat sex landskamper på hemmaplan med Jon Dahl Tomasson som förbundskapten.

Publiksnittet: 23 400 besökare på nationalarenan i Solna.

Som jämförelse hade det i nuläget räckt till en tredjeplats i den herrallsvenska publikligan efter 13 omgångar, strax bakom Hammarby (25 436) och en bra bit efter AIK (34 050) som delar hemmaplan med landslaget.

Anton Salétros vet hur det är att spela i både blågult och svartgult på Strawberry arena och medger att atmosfären är annorlunda.

– Det är en skillnad. I AIK har vi väldigt många fans som kommer på matcherna och vi har ett bra tryck varje match. Man önskar att svenska folket kan komma och kolla på oss också, säger mittfältaren.

För Sveriges del väntar härnäst Algeriet på tisdagskvällen, en träningslandskamp som inte kommer att locka fullsatta läktare.

– Nu är de tre största som alla vill se (skadade stjärntrion Dejan Kulusevski, Alexander Isak och Viktor Gyökeres) inte med – men vi har fantastiska fotbollsspelare, så jag tycker att man ska komma och kolla på dem när de väl är i Sverige. Det är viktigt för svensk fotboll, fortsätter Salétros.

När DN pratar med landslagschef Stefan Pettersson har han inte antalet sålda biljetter till Algerietmatchen i huvudet men hoppas på en publiksiffra på uppemot 20 000.

– Det är väl kanske rimligt, men förhoppningsvis blir det ännu mer, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas att folk tycker att det ska bli intressant. Vi spelar ju inte så himla många hemmamatcher på ett år. Jag hoppas verkligen att folk hittar dit och ger oss stöd inför de viktiga kvalmatcherna som börjar i höst.


Vi ska visa att vi bryr oss om att folk kommer på våra matcher.

Från att pandemins publikrestriktioner togs bort fram till Janne Anderssons sista landskamp hade landslaget i snitt drygt 7 000 åskådare fler per hemmamatch än i nuläget. Siffrorna kan till stor del förklaras med spel i Nations Leagues C-division och att motståndet inte varit tillräckligt attraktivt i publikens ögon.

Men detta borde inte spela någon roll, tycker Stefan Pettersson.

– Jag tycker att vi ska kunna locka publik oavsett vem vi möter. Det är Sveriges lag och vi har haft en väldigt positiv utveckling det senaste året och spelat positiv fotboll. Vi har bra spelare som spelar på väldigt hög nivå, även om ett par av dem är borta den här gången. Men vår förhoppning är att folk ska komma för att se oss och inte vara så beroende av vilket motstånd vi har.

Anton Salétros minns när han återvände till AIK 2023 och klubben satte nytt publikrekord trots ett resultatmässigt tungt år. Samma fenomen har märkts i IFK Göteborg där den hårt prövade publiken fortsätter att fylla Gamla Ullevi.

– De har haft det kämpigt i serien – men folk kommer ändå. Det är dit jag hoppas att vi ska kunna komma också. Det är något vi får jobba för, säger landslagschefen Stefan Pettersson, som själv avverkade åtta säsonger i Blåvitt som spelare, och tillägger:

– Motståndare kan vi inte alltid välja helt själva. Det är många parametrar som ska stämma. Gällande Algeriet prövade vi med lite olika alternativ, med europeiska lag som inte kunde av olika anledningar. Det slutade med Algeriet, som vi tycker är en bra och tuff motståndare.

Hur jobbar ni med att öka landslagets attraktionskraft?

– Dels har vi en marknads- och supporteravdelning på förbundet som jobbar på sitt håll för att höja intresset. Sedan gör laget sitt för att spela så bra och rolig fotboll som möjligt och vinna matcher. Vi ska visa att vi bryr oss om att folk kommer på våra matcher.

Sverige–Algeriet spelas klockan 19.00 på tisdagen.

Fakta.Sveriges hemmamatcher 2024–2025

● 25 mars 2024: Sverige–Albanien (1–0),17 892 åskådare.

● 8 juni 2024: Sverige–Serbien (0–3), 46 965 åskådare.

● 8 september 2024: Sverige–Estland (3–0), 14 858 åskådare.

● 16 november 2024: Sverige–Slovakien (2–1), 36 417 åskådare.

● 19 november 2024: Sverige–Azerbajdzjan (6–0), 10 127 åskådare.

● 25 mars 2025: Sverige–Nordirland (5–1), 14 147 åskådare.

Share.
Exit mobile version