När kung Fredrik X höll nyårstal, sitt första sedan han tog över den danska kungakronan, presenterade han också landets nya Kungavapen. Det är tradition att göra justeringar för nytillträdda monarker, men en detalj väckte stor uppståndelse på andra sidan sundet.

I det nya statsemblemet har den svenska symbolen tre kronor plockats bort. I stället ges mer plats åt Grönland och Färöarna.

När historikern Dick Harrison nåddes av nyheten trodde han först inte att det var sant, vilket Expressen var först med att skriva om.

– Är det sant eller är jag med i dolda kameran? sa han till tidningen.

Beslutet förvånar, eftersom det innebär att stridsyxan för en 500 år lång konflikt slutligen grävs ned.

– Det är få symboler som man krigat och dödat så mycket för, säger Dick Harrison till DN.

Tre kronor började användas av Sverige under 1300-talet och blev en del av det gemensamma kungavapnet när Kalmarunionen bildades, i slutet av samma århundrade.

När unionen upplöstes krävde Gustav Vasa och en rad svenska kungar efter honom att Danmark skulle ta bort kronorna från sitt Kungavapen. Danskarna vägrade, med två blodiga krig och tiotusentals döda som följd.

– Historiskt sett är det här en sensation. Om svenska hovet hade fått höra det här förr i tiden hade det blivit världens största glädje, fest och jubel, tre dagars gudstjänst och ”prisa herren”, säger Dick Harrison.

DN har pratat med upphovsmannen till Kungens nya emblem, Ronny Skov Andersen. Han säger att kommittén som ligger bakom förändringen aldrig konsulterade det svenska kungahuset. Det fanns det ingen anledning till, menar han.

– Det var inte vår intention att skicka några särskilda signaler. Vi tyckte bara att det var dags att skapa ett Kungavapen som reflekterar verkligheten av hur det danska kungariket ser ut i dag, säger den kungliga vapenmålaren.

Enligt honom var det viktigaste att lyfta fram Grönland och Färöarna, som är en faktisk del av Danmark snarare än en ”historisk kuriosa”. Ronny Skov Andersen tycker inte att det är kontroversiellt att radera en symbol som tusentals danskar dött för.

– Vapnet ska inte spegla något annat än verkligheten.

Inte heller den danska historikern Sebastian Olden-Jørgensen förstår uppståndelsen. Han beskriver det som en modernisering där sådant som få kan relatera till plockas bort.

”Detta budskap är också helt i linje med det politiska systemet, som vill hålla ihop ”samväldet” (Danmark, Färöarna, Grönland) av alla möjliga skäl. Sverige och de tre kronornas historia betyder däremot väldigt lite för den vanliga dansken”, skriver han i ett mejl till DN.

Hovexperten Lars Hovbakke Sørensen utvecklar resonemanget och säger att den senaste tidens politiska utspel kring Grönland, främst Donald Trumps ord om att han vill köpa ön, sannolikt spelar in.

– Självklart påverkar det den danska kungafamiljens önskan att ge Grönland en starkare roll. Det måste vi kunna anta, säger Lars Hovbakke Sørensen.

Han betonar att monarkin ständigt behöver moderniseras, steg för steg. Även om Sverige var först av de nordiska länderna med att använda symbolen menar han att den med tiden blivit en symbol för enigheten i Kalmarunionen, och de tre länderna som ingick där.

Att den historiska artefakten blivit kvar så länge beror på en vilja att hedra de goda skandinaviska relationerna, säger han.

– I mer modern tid har det blivit en vacker symbol för att vi har mycket gemensamt, en hyllning av den kulturella och språkliga gemenskapen.

Den förklaringen ger Dick Harrison inte mycket för.

– Det är en typisk dansk förklaring. Om man hade velat visa på goda relationer med Sverige hade man strukit det och inväntat applåder från Stockholm. Man har haft kvar den av traditionella skäl. Det handlar om vanlig heraldisk konservatism.

Vapenmålaren Ronny Skov Andersen erkänner delvis att det stämmer.

– Till en början sa den danska kungen att den behölls för att minnas Kalmarunionen, men i själva verket var det en signal för att visa att man egentligen ville styra över Sverige. Det var den politiska verkligheten. Men i många år har den använts för att minnas unionen, säger han.

Share.
Exit mobile version