Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) skrädde inte orden efter att han under torsdagsförmiddagen träffat landets rikspolischef.

– Kriminella grupperingar i Danmark har anlitat svenska barnsoldater – det kallar jag dem – för att utföra kriminella gärningar. Det är djupt oroande att det över huvud taget kan ske, och det är djupt oroande att det nu sker i Danmark, säger han till DR.

Enligt honom känner polisen till 25 tillfällen där svenskar hyrts in för att begå brott i Danmark sedan i april. Flera av händelserna ska ha förhindrats men bara under den senaste veckan är flera unga svenskar misstänkta för skottlossningar och ett sprängdåd.

Enligt DN:s uppgifter finns ungdomar från olika delar av Sverige bland de gripna.

Torben Svarrer, biträdande enhetschef vid danska polisens nationella utredningsenhet och ansvarig för arbetet mot gängkriminalitet, säger till DN att det har förekommit både danska och svenska uppdragsgivare. Men oavsett vem som är beställare så går det till på samma sätt: rekryteringen sker i sociala medier och uppdragen ges mot betalning.

– Vi hör på ryktesbasis att det handlar om från hundratusen kronor upp till flera hundratusen kronor beroende på vad det är för uppdrag. Många tar uppdraget för pengar men vi har också en känsla av att vissa är pressade till att göra det. Andra kanske tyvärr ser en framtid i den här miljön, säger han.

Det som förvånat honom är att många av ungdomarna är helt okända för polisen sedan tidigare. De har blanka straffregister och har inte varit kända från svenska gängmiljöer.

– De kommer inte från kriminella nätverk. Som jag ser det, rent subjektivt, tyder det på att det handlar om sårbara, socialt utsatta ungdomar, som söker sig in i den här miljön.

En tonåring som döms för ett grovt brott i Danmark riskerar ett betydligt hårdare straff än i Sverige – en morddom kan leda till ett livstidsstraff även för en minderårig. Det är en faktor som Svarrer inte tror att gärningsmännen har kalkylerat med.

– Jag tror faktiskt inte att de har förstått att om de blir gripna i Danmark och dömda för de här brotten så får de ett långt straff. Om de var medvetna om det tror jag inte att det skulle göra det. Det är många år i fängelse, för i Danmark straffar vi ungdomar mer eller mindre som vi straffar vuxna, säger han.

Varför anlitar uppdragsgivarna svenska och inte danska ungdomar?

– Det är jättesvårt att svara på, men jag tror inte att segmentet i Danmark är lika stort. Det finns så klart unga i Danmark som inte bor hemma och som har sociala problem. Jag har ingen enkel förklaring på varför det är svenskar. Kanske är det någon i Sverige som har sett det här som en sorts affärsmodell, kan vara en gissning.

I den politiska debatten i Danmark har krav på en gränskontroll mellan Sverige och Danmark lyfts, likt den som redan finns från den svenska sidan. Men Hummelgaard (S) säger till DR att det inte är aktuellt då inget pekar mot att det vore effektivt.

Torben Svarrer är tydlig med att polisen aldrig går in i politiska frågor och att han inte tar ställning till konkreta förslag. Men han säger att de svenska ungdomar som gripits i Danmark under den senaste tiden med stor sannolikhet inte hade åkt fast i en gränskontroll.

– De är mestadels inte kända av polisen sedan tidigare. De kan i princip resa vart de vill om de har giltiga id-handlingar, säger han.

En gruppering som lurat en annan på narkotika – det är grunden för hela konflikten, enligt Torben Svarrers uppgifter. Så länge den inte är löst finns det en risk för fler dåd.

– Narkotika har ett pris, betalar man inte för det så fixar man det på annat håll. Jag tror att det fortfarande är någonting som inte har lösts och har det inte lösts så kan vi inte utesluta fler händelser. Men dansk polis har avsatt mycket resurser och prioriterar hårt att få stopp på detta, säger han.

Fakta.25 svenska ungdomar misstänks för våldbrott i Danmark

Enligt danska justitieministern har 25 svenska ungdomar anlitats för att begår sedan april i år. Flera brott har förhindrats. Under sommaren har följande våldsbrott begåtts där svenskar misstänks:

31 juli: En 17-åring misstänks för mordförsök efter en skottlossning i staden Kolding

31 juli: En 16-åring misstänks för mordförsök efter en skottlossning på Nörrebro i Köpenhamn

5 augusti: En 17-åring misstänks för mordförsök efter en skottlossning i Frederiksberg i Köpenhamn

6 augusti: En man och en kvinna i 25-årsåldern misstänks för ett sprängdåd mot en butik på Österbro i Köpenhamn

Share.
Exit mobile version