Det kommer förmodligen att skrivas böcker om hur Danmarks tuffa-tag-politik gick från att betraktas som paria till att bli många svenska politikers inspirationskälla. Både företrädare för regeringen och Socialdemokraterna har åkt skytteltrafik över sundet på sistone för att lära sig av sina danska kollegor.

Så har inte alltid varit fallet, menar Danmarks nya Europaminister Marie Bjerre från mittenpartiet Venstre.

– För inte så många år sedan, ganska nyligen, så sade Sverige och andra europeiska länder att vi gick för långt, att så fick man inte göra. Kritiken var väldigt högljudd och det var nästan så att man inte ens ville tala med oss om de frågorna. Vi var the bad guys, säger hon när vi ses i Danmarks hus i centrala Stockholm.

Danmark har under de senaste decennierna skaffat sig ett grundmurat rykte som Europas hardliners i migrationsfrågor. Lagen om att asylsökande kan få sina smycken beslagtagna, ”ghettopaketen” och planer på att outsourca flyktingmottagandet till länder i Afrika har bidragit till att sätta bilden av ett land som låtit egenintresse gå före mänskliga rättigheter. Men nu är inställningen en annan, enligt Marie Bjerre.

– Att bli betraktad som en förebild här i Sverige är verkligen en stor förändring, säger hon.

– Jag är förvånad över hur snabbt det förändrats.

När EU:s stats- och regeringschefer höll toppmöte i Bryssel i förra veckan stod migrationen högst på agendan, trots att antalet asylsökande till EU blivit färre det senaste året. Samtidigt som konflikterna i Mellanöstern eskalerat diskuterade EU-ledarna hur färre ska kunna ta sig hit.

Det fick den brittiske statsvetaren och EU-experten Simon Hix att varna för en oåterkallelig högersväng. ”Vi kan förvänta oss att progressiva väljare och partier börjar bli anti-EU”, skrev han på X.

Men Marie Bjerre säger att hon är glad att ”tiderna förändrats”.

– Det är också ett problem för Danmark att Europa inte har bättre kontroll på migrationen. Det är därför vi har interna gränskontroller inom Schengen. Vi måste hitta europeiska lösningar, säger hon och betonar vikten av att följa internationella konventioner.

För att driva på för en stramare politik har Danmark krokat arm med några av de mest migrationskritiska länderna inom EU. Innan det senaste toppmötet var Danmark med och arrangerade en omtalad frukost då likasinnade länder gjorde upp om en gemensam linje. På bilder inifrån mötet syns Danmarks socialdemokratiska statsminister Mette Frederiksen intill Italiens Giorgia Meloni och snett över bordet sitter Ungerns Viktor Orbán, som bland annat hotat med att skicka migrantbussar till Bryssel. Svenskarna var inte inbjudna.

Varför krokar Danmark arm med en grupp av länder vars regeringar befinner sig så långt ut på högerkanten?

– Först och främst för att det är rätt politik. Invandringskrisen är en kris som vi måste ta itu med. Vi måste hitta nya innovativa lösningar.

En av dessa ”innovativa lösningar” är att outsourca asylmottagandet till länder utanför EU, något som mött häftig kritik från människorättsorganisationer och dessutom stött på patrull. Danmarks planer på att öppna asylcenter i Rwanda har grusats och migranterna som nyligen anlände till Italiens nyöppnade center i Albanien fick skickas tillbaka efter bara några dagar.

Hur ser du på framtiden för sådana experiment?

– Danmark har haft ett strikt förhållningssätt till migration under många år. Vi har försökt hitta våra egna lösningar och har lyckats i stor utsträckning. Men vi har också insett att vi inte kan göra det ensamma, vi måste jobba tillsammans med så många andra EU-länder som möjligt.

Nästa år tar Danmark över ordförandeklubban i EU:s ministerråd och Marie Bjerre reser nu runt till alla medlemsländer. Migrationen, stödet till Ukraina och försvarsfrågor kommer att vara i centrum, liksom värnandet av rättsstatens principer.

– Vi har framför allt en medlemsstat som inte lever upp till de grundläggande värderingarna. Det har hög prioritet, säger hon utan att nämna Ungern vid namn.

Hur ser du på att samarbeta med Ungern om migrationen samtidigt som landet bryter mot rättsstatens principer?

– Det är en av de saker som är fel när man talar om invandringspolitik, att eftersom vissa partier har en viss åsikt vill man inte alls samarbeta med dem. Det är något vi lyckats med och gör bra i Danmark där vi samarbetat med Dansk Folkeparti sedan 2001. Vi har aldrig sagt, ”Åh nej, vi kan inte samarbeta med er.” För självklart finns det något man kan samarbeta om. Men samtidigt kan du säga ”det här gillar vi inte”.

Fakta.Tre partier i dansk koalitionsregering

Danmark styrs av en koalitionsregering där Socialdemokraterna, Venstre och Moderaterne ingår. Socialdemokraten Mette Frederiksen är statsminister.

Europaminister Marie Bjerre tillhör mittenpartiet Venstre. Hon har tidigare varit digitaliserings- och jämställdhetsminister.

Danmark tar över som ordförande i EU:s ministerråd vid halvårsskiftet nästa år.

Share.
Exit mobile version