Den långa skogspromenaden, strandhänget eller middagen på uteplatsen kan bli en riktig skräckupplevelse för den som är rädd för ormar, spindlar eller andra kryp. Med en rädsla för att det ska finnas ormar som lurar i strandkanten kanske den rädde tar på sig höga gummistövlar när man ska till badplatsen – trots att det är en varm dag.

För vissa kan obehagskänslorna till och med ha utvecklats till en fobi, vilket är en irrationell rädsla som påverkar ens liv till den grad att man undviker att göra vissa saker och skapar stort lidande i form av oro, ångest eller panikattacker.

– Då kanske man säger till barnen att det är för farligt på stranden och hittar på ursäkter för att inte gå och bada. I den situationen är det nog läge för behandling, säger Per Carlbring, som är professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet.

Bland alla olika fobier som finns är djurfobier de vanligast förekommande. Runt fyra procent av befolkningen har eller har haft en djurfobi under sitt liv. Varför denna typ av fobi är så vanlig beror på olika saker. Per Carlbring, som bland annat forskar på hur man kan bota olika fobier med hjälp av virtuell verklighet (VR), säger att när de har genomfört fobibehandlingar brukar de fråga patienterna om de har någon idé om var fobin kommer ifrån.

– En förvånande liten del har haft egna, eller sett att andra har haft, negativa erfarenheter med till exempel en orm – alltså att rädslan har uppstått genom inlärning. Den andra förklaringen är att fobierna har en evolutionär förklaring, alltså att vi har mycket lättare för att bli rädda för ormar och andra potentiellt farliga djur, säger Per Carlbring.

Att vara rädd för ormar eller spindlar har haft en evolutionär fördel, enligt genetikforskaren Paul Lichtenstein vid Karolinska institutet.

– Det har varit bra att vara lite försiktig med farliga djur genom historien, vilket gör att anlag för rädslan har utvecklats. Hos vissa personer har dessa utvecklats till en fobi, säger han.

Frågan är då varför inte alla inte delar samma rädsla.

– Som med alla mänskliga drag finns det olikheter för att evolutionen ska ha något att spela med. Ibland är det bra att ha personer som inte är rädda och är lite mer framåt, så därför finns ett syfte med att det finns en spridning, säger Paul Lichtenstein.

Men vad ska man göra om man redan nu tycker att sommaren är jobbig på grund av olika kryp eller rädslan för ormar? Enligt Per Carlbring är det viktigt att skilja mellan en rationell rädsla och en irrationell rädsla.

– Att vara rädd för saker som är farliga är helt naturligt men om rädslan påverkar ens liv i väldigt stor grad är det en fobi. Då skulle man ha nytta av behandling.

En metod som har utvecklats i Sverige kallas för ensessionsbehandling, då man under tre timmar gradvis närmar sig det som man är rädd för. Metoden har visat sig vara väldigt effektiv när 85-90 procent av patienterna botas.

Om det i stället är en närstående som lider av en fobisk rädsla för insekter eller ormar kommer det inte att hjälpa med att vifta bort problemet.

– Fobier är en diagnos, så att bara säga att personen ska skärpa sig kommer inte att hjälpa. Det är i stället bättre att bekräfta personen och säga att man förstår dennes rädsla, eller att fråga om personen är intresserad av att komma över sin rädsla och söka hjälp, säger Per Carlbring.

Läs mer:

Chatta med Per Carlbring om fobier

Så blir du av med din fobi på tre timmar

Share.
Exit mobile version