Vad bottnar konflikten i?

Mycket förenklat – pengar! Vårdförbundet vill höja lönerna, men framför allt vill de ha kortare arbetstid. Många medlemmar har vittnat om närmast ohållbara arbetspass.

Vårdförbundet har räknat ut att medlemmarna arbetade sammanlagt tre miljoner övertidstimmar i fjol.

Personalbristen är stor och regionerna har till exempel flera gånger erbjudit de anställda stor summa om de skjuter på sina semestrar.

Men Sveriges kommuner och regioner (SKR) och arbetsgivarorganisationen Sobona sitter i en rävsax. Dels har de redan i dag svårt att rekrytera sjuksköterskor, dels har inflationschocken slagit hårt mot regionernas ekonomi. I vårbudgeten föreslår därför regeringen att ytterligare 6 miljarder kronor ges till regionerna för att de ska slippa säga upp vårdpersonal.

Enligt SKR räcker inte det och att i det läget gå ut med höjda löner och kortare arbetstid blir för svårsmält för arbetsgivarna. Därför går Vårdförbundet ut i konflikt.

Finns det inte en risk att det är tredje man, det vill säga patienterna som drabbas?

Jo, självklart finns det en risk. Om all övertid och mertid stoppas, samt nyrekryteringar, så kommer det att märkas – vilket är ju syftet. Konflikter på arbetsmarknaden får konsekvenser just för att tvinga motparten att acceptera vilkoren.

Vårdförbundet ställer själva retoriska frågor om vilka konsekvenserna kan blir. De skriver: ”Ställs mammas höftledsoperation in? Kommer jag behöva åka till en annan stad för att föda barn?”

Det svar förbundet ger är att det är regionerna, arbetsgivarna, som bär ansvar för att det finns personal som kan ge god vård.

Men att det blir kännbara konsekvenser – även för en del patienter – det får man nog räkna med.

Är det mer effektivt för facket med en blockad i stället för en strejk?

Det måste bedömas från fall till fall. Man kan i varje fall konstatera att med tre miljoner övertidstimmar i fjol så kommer en blockad att svida för SKR och Sobona.

Share.
Exit mobile version