USA tycks trappa upp det militära stödet till Ukraina. Varför?

Det enkla svaret är att Joe Biden bara har två månader kvar i Vita huset. Han vill utnyttja det tidsfönster som finns och hjälpa Ukraina så mycket som möjligt innan Donald Trump tillträder den 20 januari – då stödet till Kiev väntas minska kraftigt eller upphöra.

Det är också bakgrunden till att försvarsdepartementet Pentagon på tisdagen offentliggjorde ännu ett militärt stödpaket värt 275 miljoner dollar, motsvarande drygt 3 miljarder kronor. Det är ett stöd som inte behöver godkännas av USA-kongressen.

Att Biden till sist gav klartecken för att använda de långtskjutande Atacms-robotarna mot ryska mål har också att göra med Nordkoreas inträde i kriget på Rysslands sida. Ett annat skäl är de ukrainska styrkornas pressade läge. Enligt en ny analys av tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) har den ryska militären erövrat sex gånger mer territorium 2024 än under hela 2023.

Truppminor är förbjudna i 164 länder, inklusive Ukraina. Varför väljer USA ändå att skicka dessa vapen?

USA – liksom Ryssland och Kina – hör till en liten grupp länder som inte har skrivit på Ottawafördraget som förbjuder denna typ av vapen.

Ändå bryter Biden med sitt beslut ett tabu. Under Barack Obamas tid som president upphörde USA att exportera landminor (med undantag för Sydkorea). Denna policy slopades av Trump, men återinfördes av Biden 2022.

Att han nu återigen byter fot i denna fråga – om medieuppgifterna stämmer – beror främst på de ukrainska styrkornas desperata läge vid den östra fronten. Kiev har länge bett om truppminor som ett sätt att mota den ryska framryckningen där. Och påpekar att Ryssland har använt denna typ av minor under hela kriget.

Om och när kriget avslutas genom förhandlingar vill både Biden och Zelenskyj att ukrainarnas läge på marken är så fördelaktigt som möjligt.

Riskerar Bidens beslut att leda till ett kärnvapenkrig?

Vladimir Putin skramlar redan med sina kärnvapen som ett svar på beslutet om Atacms-robotarna, och även väntade liknande brittiska och franska beslut. På tisdagen skrev han på Rysslands nya kärnvapendoktrin, som kraftigt sänker tröskeln för användandet av domedagsvapnen.

Han har sagt att amerikanska robotar på ryskt territorium kan betraktas som ”en krigsförklaring”.

Men hans utspel tas inte på samma allvar som tidigare under Ukrainakriget – då Biden tydligt begränsades av det han såg som risken för ett tredje världskrig. Det beror på att ett antal ”röda linjer” har överskridits utan att Putin har gjort allvar av sina hot.

I Washington noteras förstås Putins senaste aggressiva uttalanden, men de överskuggas helt av nyheter om Donald Trumps senaste utnämningar.

Läs mer:

Tusen dagar av krig i Ukraina: ”Bara en del av det ryska problemet”

”Om Vladislav hade fryst in sina spermier hade jag kunnat bli farfar”

Michael Winiarski: Nya kärnvapenpolicyn ett led i Putins utpressning mot Ukraina och väst

Share.
Exit mobile version