Vad har hänt?

Den 23 augusti meddelade Världshälsoorganisationen WHO att ett fall av sjukdomen polio upptäckts i Gaza. Den drabbade är ett tio månader gammalt ovaccinerat spädbarn. Barnets tillstånd uppges nu vara stabilt, men det har utvecklat förlamning i vänster ben. Fallet är det första av sjukdomen i området på 25 år. Eftersom polio är mycket smittsamt befarar WHO att långt fler kan komma drabbas.

Vad är polio?

Polio, även kallat för barnförlamning, orsakas av ett så kallat enterovirus. Sjukdomen kan gå obemärkt förbi, men ungefär tio procent av de infekterade får feber, huvudvärk, illamående och kräkningar. Hos en procent av de infekterade personerna kan dock symtomen inom några dygn följas av förlamningar i såväl armar och ben som andningsmuskulaturen. Runt en av 200 infekterade får en permanent förlamning. Om andningsmuskulaturen drabbas är risken för dödlig utgång stor.

Är inte polio utrotat?

Det finns tre vildtyper av polio: typ 1, 2 och 3. 2:an och 3:an är utrotade, medan typ 1 fortfarande finns i Afghanistan och norra Pakistan.

Så hur kom viruset till Gaza?

Ironiskt nog kan sjukdomen också uppstå på grund av vaccineringen. Det vaccin som använts för att bekämpa polio i stora delar av världen är ett levande vaccin som består av ett virus som är genetiskt förändrat så att det inte orsakar sjukdomen. Fördelen är att vaccinet kan distribueras enkelt. En droppe på tungan är allt som behövs för att antikroppar ska utvecklas i tarmen. Vaccinet går sedan ut med avföringen. På så sätt kan immuniteten dessutom spridas, om andra kommer i kontakt med avföringen från en vaccinerad person, till exempel vid dålig handhygien. Men när vaccinet passerat tarmen ett antal gånger börjar det förändras, så att det går tillbaka till vildtypen som orsakar sjukdom. Detta virus kallas för ”vaccine derived polio virus” (VDPV) och det är ett sådant förändrat vaccinvirus som orsakat smittan i Gaza. Redan i juni visade provtagning att VDPV finns i avloppsvattnet i Gaza. Om dricksvattnet kontamineras är risken för smittspridning stor.

Hur stor är risken att smittan når Sverige?

I Sverige har det orala vaccinet aldrig använts. Redan på 1950-talet utvecklade Sverige ett eget vaccin baserat på avdödat virus. Det senaste svenska inhemska fallet registrerades 1977. Ett sådant vaccin har dock nackdelen att det måste ges med sprutor och i flera doser. I dag ingår vaccin mot polio i barnvaccinationsprogrammet och andelen vaccinerade i Sverige överstiger 98 procent.

Läs mer:

Poliovaccin framme i Gaza – men svårt att nå de mest utsatta

Share.
Exit mobile version