Den ukrainska markoffensiven i Kursk har i augusti skapat oro på den europeiska gasmarknaden och fått priserna att stiga. Bakgrunden var att strider rapporterats kring den ryska anläggningen i Sudzja. Stationen är en del av den så kallade Brödraskapsledningen, som byggdes under Sovjettiden och transporterar gas från västra Sibirien genom Ukraina och vidare till flera EU-länder.

Men trots att Ukraina nu har hävdat kontroll över staden fortsätter leveranserna. På tisdagen passerade över 42 miljoner kubikmeter gas genom anläggningen, i nivå med snittet för den senaste månaden, enligt AP.

– Oron i Europa är på många sätt obefogad. Ukraina har haft 2,5 år på att stoppa inflödet. Läget förändras egentligen väldigt lite av att de nu kontrollerar anläggningen i Sudzja, säger Andreas Umland, Kievbaserad analytiker vid Utrikespolitiska institutet.

Ukraina slutade formellt köpa gas direkt från Ryssland efter annekteringen av Krim. Men flödet genom landet har inte upphört. Enligt en överenskommelse sluten innan invasionen får ryska energibolaget Gazprom pengarna för gasen, medan Ukraina tar ut transitavgifter. Enligt den tyska tv-kanalen Deutsche Welle handlade det 2021 om intäkter på drygt 10 miljarder kronor för ukrainsk del. I takt med att leveranserna minskat har summan dock minskat.

 För Ryssland är det fortfarande ett av de billigaste sätten att frakta gas till Europa. För Ukrainarna är intäkterna från transitavgifterna en del av landets budget. Det är alltid pengarna som varit det viktiga för Kiev, säger Umland.

Trots att gasledningen genererar mer pengar för Ryssland bedömer han att båda länderna gynnas ungefär lika mycket av avtalet.

– I kalkylen måste man väga in att Moskva kan hitta andra vägar att få in gasen i Europa, till exempel genom turkiska Turkstream. De skulle alltså inte drabbas alltför hårt om leveranserna slutade.

Avtalet löper dock ut i år och det ukrainska styret har tidigare signalerat att en förlängning inte är aktuell.

Andreas Umland vill dock inte utesluta möjligheten att parterna ändå sluter ett nytt avtal.

– Det är en känslig politisk fråga. Många ukrainare som förlorat sina närstående i kriget känner inte till gasflödet. Men räknat utifrån kall, rationell logik finns det skäl för Ukraina att ingå en ny överenskommelse.

Runt tre procent av Europas naturgasimport går via Sudzja, enligt AP.

EU har lagt fram en utfasningsplan för ryska fossila bränslen till 2027. Men utvecklingen skiljer sig åt i olika medlemsländer. De senaste åren har Österrike ökat sin naturgasimport från Ryssland. Länder som Rumänien och Ungern har i stället slutit avtal med Turkiet, som fungerar som en mellanhand för leveranser av den ryska gasen.

Ukrainas markoffensiv i Kursk

13 augusti

Källa: ISW

Share.
Exit mobile version