IFK Göteborg spelar på lördagen ödesmatch i näst sista omgången mot Kalmar FF på Gamla Ullevi. Vid förlust riskerar laget till och med att åka ur direkt.
Visan känns igen för fansen. För ett år sedan undvek Blåvitt kval tack vare Adam Carléns mål i den 95:e minuten i sista omgången mot Varberg.
Det vill inte lyfta. Under åtta raka säsonger har IFK Göteborg varit ett bottenlag, eller som bäst ett mittenlag.
Hade det inte varit bättre att åka ur för några år sedan? Det är en frågeställning som en blåvit supporter inte ens vill ta i med tång, men faktum är att den är värd att lyftas.
Fakta.Den allsvenska bottenstriden
11. IFK Norrköping, 31, 34–54
12. IFK Göteborg 30, 32–41
13. Halmstads BK 30, 30–45
14. IFK Värnamo 27, 29–40
15. Kalmar FF 26, 36–57
16. Västerås SK 20, 25–42
* * *
Bottenlagens avslutande matcher:
Lördag 2 nov: IFK Göteborg–Kalmar FF. Söndag 3 nov: BP–IFK Värnamo, Halmstads BK–Djurgården. Måndag 4 nov: IFK Norrköping–AIK.
Söndag 10 nov: AIK–Halmstads BK, Djurgården–IFK Norrköping, Kalmar FF–BK Häcken, Mjällby–IFK Göteborg, IFK Värnamo–Elfsborg.
Det finns några goda exempel på hur en storklubb åker ur, tar sig upp snabbt och kommer tillbaka med ny energi. För supportrarna kan det bli en kraftsamling och nytändning och inte minst – det är alltid kul att vinna.
1999 hette de nedflyttade lagen Malmö FF och Djurgården. Ganska osannolikt i dag, sett till utvecklingen de senaste åren.
De båda storlagen hamnade i den första upplagan av superettan och tidigt stod det klart att det skulle bli snabba comebacker. Djurgården vann serien före MFF, med en viss Zlatan Ibrahimovic i laget.
Vad hände sen?
Jo, Djurgården storsatsade med spelare som Kim Källström, Andreas Isaksson och Johan Elmander och vann SM-guld 2002, bara två år efter att de mött Gunnilse IS och IF Sylvia i superettan. Det blev guld även 2003 och 2005.
Däremellan slog sig Malmö FF in och vann 2004 sitt första SM-guld sedan 1988. Redan 2002 hade det blivit silver inför en publik som var nästan dubbelt så stor som i slutet av 90-talet.
Skåningarna hade några lite tyngre år efter det, men sedan har MFF dominerat stort och vunnit ytterligare nio mästerskap.
2004, samma år som MFF tog guldet, åkte AIK sensationellt ur.
Depression i Solna? Nja, inte särskilt länge. Sejouren i superettan blev bara ettårig och 2006 tog AIK silvret, en ynka poäng bakom mästarna Elfsborg. 21 434 åskådare i snitt följde matcherna på Råsunda vilket var klubbens högsta publiksnitt sedan 1950.
Sedan dess har AIK mestadels varit ett stabilt topplag.
Hammarby åkte ur allsvenskan 2009. Laget hade inte bråttom upp från superettan, men när man väl var tillbaka 2015 var det med ett bang. Bajen drog i snitt 25 507 åskådare på den nya Tele 2 arena och har inte varit nära botten sedan dess.
IFK Norrköping har också gjort resan nedåt för att sedan komma tillbaka som mästare. Där handlade det dock om flera års harvande i superettan. Kalmar FF vann SM-guld 2008, fem år efter att laget återvänt från superettan.
Nu är det förstås inte att rekommendera att åka ur allsvenskan. Ekonomiskt är det en kännbar förlust, för de mindre klubbarna kan den vara förödande. De allsvenska klubbarna tar 77 procent av tv-pengarna i det centrala avtalet, medan superettan får 23 procent.
Det finns många exempel på lag som åkt ur och aldrig kommit tillbaka, eller som fastnat i jojoåkande mellan serierna. Men då talar vi om lag med mindre resurser.
För IFK Göteborg blir lördagen en ödesdag. Seger mot Kalmar betyder säkrat allsvenskt kontrakt och att laget nästa år gör sin 49:e raka säsong i högsta serien. I annat fall kan det bli ytterligare en ångestvecka.
Läs mer om allsvenskan här.