Sedan Elon Musks köp av Twitter för två år sedan, och namnbytet till X, har många användare valt att lämna. Men betydligt fler – företag, myndigheter och politiker såväl som medier, enskilda journalister och debattörer – väljer att fortsätta använda plattformen.

På X hittar man i dag både statsminister Ulf Kristersson (M) och Sveriges riksdag.

En av de vanligaste frågorna som Brit Stakston, kommunikationsstrateg och debattör, får från sina kunder i rollen som konsult är om de ska vara kvar på X. I flera år har hon svarat samma sak: Det är dags att lämna. Det är dags för alla att unisont logga ut.

– X är inte längre en fri och öppen mötesplats. Politikerna säger gång på gång att det är där som de möter den största mängden hat och hot. Det är ett arbetsmiljöproblem, säger hon.

Frågan börjar bli urgammal, men dess aktualitet har på sistone blivit brännande. Elon Musks spridande på X av en påstått manipulerad video med demokraternas presidentkandidat Kamala Harris, följt av ett utspel i samband med kavallerna i Storbritannien om att ett inbördeskrig är oundvikligt, och nu senast det livesända samtalet med Donald Trump.

– Gränsen är nådd för längesen, säger Brit Stakston.

Men när hon uppmanar politiker att lämna, vilket hon bland annat gjorde under en debatt i Almedalen i somras, får hon ofta höra samma sak: Trots hat och hot och den plats för Musks egen agenda som X har blivit tycker de sig inte ha råd att bryta med X.

– De säger att X fortfarande är det bästa sättet att nå journalister, och att det är där som deras politiska budskap får störst genomslag. X har aldrig varit den stora massans mötesplats, det är en plats för nyheter, opinion och debatt, säger Brit Stakston.

Emanuel Karlsten, journalist med fokus på bland annat sociala medier, går på politikernas linje. Man måste vara där publiken finns, och den finns trots allt fortfarande på X.

– Jag är kvar där av samma anledning. Det är därför man står ut med Musk, allt annat som skrivs och den användarovänliga plattform som X är – och även var redan före köpet. Men om publiken sviker mig, eller väljer att flytta på sig, då gör jag också det, säger han.

Frågan är bara vart den över 300 miljoner konton stora publiken skulle ta vägen. Enligt Emanuel Karlsten finns det ingen arvtagare till X. Ingen har heller klivit fram och sagt sig vilja var det.

– Tvärtom har till exempel Metas svar Threads varit tydliga med att de vill vara en plats för lättsammare saker, inte nyheter och politik. Tiktok är i dag den plattform som växer, till skillnad från X som inte gör det, men där är det mest populärkultur, säger han.

Att ingen träder fram och utmanar X, fortsätter Emanuel Karlsten, beror på att det inte finns några pengar att tjäna på att vara det nya X.

– Den sortens plattform är inte särskilt attraktiv för annonsörer. Dessutom är det svårt att kontrollera innehållet. Att vara en sådan plattform ger mest huvudvärk.

Emanuel Karlsten påminner också om att X är en global plattform, där till exempel svenskarnas rätt tydliga bild av vad som är rätt och fel inte delas av alla.

– Insatserna höjs ju fler av världens ledare som använder plattformen.

För att till exempel Ulf Kristersson ska lämna X krävs något extra, menar han.

– Det skulle behöva komma något direkt odemokratiskt som gör det omöjligt för honom att vara kvar. Men där är vi inte riktigt än.

Brit Stakston menar att det är hög tid att politiker, ministrar och myndigheter börjar publicera sig någon annanstans. Gör de det så följer medierna efter. Hon överväger själv starkt att lämna plattformen, där hon haft ett konto sedan 2008.

– Samtidigt har jag X att tacka för mitt eget genomslag i de här frågorna, säger hon.

Efter intervju med Donald Trump har Musk nu också bjudit in Kamala Harris till ett samtal. Hon har in skrivande stund inte svarat på inbjudan. Frågan är om hon har råd att svara nej.

Share.
Exit mobile version