Vad är det som händer med Northvolt nu?

Batteritillverkarens ägare har kallats till en kontrollstämma och väntas rösta ja eller nej till att likvidera, alltså lägga ner, företaget.

Men det är inte så att någon kräver en omröstning eller att idén har förts fram av ägare som nödvändigtvis driver nedläggningslinjen i det här läget. I stället är det ett krav som ställs på företag i den typ av kris som Northvolt befinner sig. Enligt svensk aktiebolagslag måste ägarna ta ställning.

En formalitet, i viss mån, men med stort allvar i botten. Företaget är i praktiken konkursmässigt.

Okej, hur kommer det att gå då?

Allt tyder på att ägarna kommer låta företagsledningen löpa linan ut med den strategi som nu ligger fast, nämligen att undvika regelrätt konkurs och genomföra en företagsrekonstruktion genom amerikansk domstol.

Det är svårt att se fördelarna med att avbryta den processen. Stora ägare, som Goldman Sachs, har redan skrivit ner värdet på Northvolt till noll. Om företaget likvideras nu är hoppet exakt noll att de få några investerade pengar tillbaka.

Med rekonstruktion finns i alla fall en hypotetisk chans.

Hur går det med rekonstruktionen?

Det var i november som Northvolt inledde en rekonstruktionsprocess i en domstol i Texas. Där har företagsledningen sagt att de ska ”vända på varje sten” för att hitta en väg framåt för batteritillverkningen.

Ansträngningarna pågår nu för fullt. Det är en febril jakt på investerare, pengar och nya partners som sker med djärva ambitioner. Allt är tänkt att vara klart inom årets första kvartal. Normalt är snarare att processen tar minst ett år.

Under tiden har Northvolt fått tillfällig finansiering, som enligt uppgifter till Ekot räcker ungefär januari ut. Det första hindret är därför att få ytterligare tillfällig finansiering.

Den verkligt maffiga utmaningen blir sedan att sy ihop en lösning med nedskrivna skulder, nytt ägarkapital och – förmodligen – en ny strategisk partner som kan hjälpa till att rädda det havererade försöket att massproducera elbilsbatterier i Skellefteå.

Share.
Exit mobile version