Varför stiger Stockholmsbörsen, trots oron i världen?

Ett svar är att inflationen tycks vara bekämpad för den här gången. Räntorna är på väg ner och det väntas stimulera ekonomin och få hushållen att öka sin konsumtion. Det brukar vara en tumregel att fallande räntor ger stigande börskurser. Det gäller inte bara Stockholmsbörsen utan är en generell regel för börser.

Visserligen befinner sig Sverige i en lågkonjunktur, men den är inte särskilt djup och nu när Riksbanken lättar allt mer på trycket stiger förväntningarna om framtida vinster. Investerare på börsen har siktet inställt på 12–18 månader framåt och de spekulerar nu i att företagens vinster kommer att stiga.

Ett annat generellt svar är AI, artificiell intelligens. Den här tekniken är bara i sin linda, men väntas få minst lika stor betydelse för ekonomin, ja hela samhället, som internet hade för 20–25 år sedan. Det avspeglar sig också i aktiekursen för företag som Microsoft och Nvidia.

Finns det hot mot börsuppgången?

Det finns alltid hot mot börsuppgångar! Att spara i aktier innebär alltid ett risktagande.

Våren 2022 påverkades världsekonomin kraftigt av Rysslands invasion av Ukraina. Råvarupriserna steg och även energipriserna när europeiska länder började fasa ut beroendet av fossila bränslen, inte minst gas, från Ryssland. Börserna föll.

Sedan dess har världsekonomin lyckats hantera och övervinna dessa störningar, men ett storkrig i Mellanöstern kan, vid sidan av det mänskliga lidandet, återigen äventyra handelsrutter och energiförsörjning.

Även hypen kring AI kan leda fel. Den som var med i slutet av 1990-talet minns IT-bubblan. Nystartade företag med hemsidor skulle revolutionera handlandet och lockade till sig investerare.

Men de var för tidigt ute, eller så kunde inte de tänkta kunderna genomföra sina affärer. I mars 2000 kom smällen och IT-bubblan sprack. Det skulle dröja flera år innan Stockholmsbörsen åter nådde en ny rekordnivå.

Andra saker kan också inträffa som gör att inflationen åter stiger så att centralbankerna tvingas strama åt och höja räntorna igen. Handelskrig mellan de stora ekonomierna ska till exempel inte uteslutas.

Vad ska man som småsparare tänka på?

Att aktiesparande är långsiktigt! Det är inget för den som vill spara till en buffert eller till sommarsemestern.

Den sparhorisont, alltså den tänkte tiden som pengarna ska vara inlåsta, ska vara 3-5 år, helst längre. I det läget blir tillfälliga upp- och nergångar av mindre betydelse.

Och för den som inte är intresserad och insatt är det bästa att spara i breda indexfonder med låga avgifter.

Läs mer: Ingen börsoro trots robotattack

Share.
Exit mobile version