Det har varit uppsluppen stämning och fullsatt vid i stort sett samtliga gruppspelsmatcher i handboll så här långt under OS. Även när Sveriges herrar mötte Japan klockan 09.00 på söndagsmorgonen var de nästan 6 000 sätena fyllda med fans.

Men nu är det slutspelat i den tillfälligt ombyggda mässhallen. Slutspelet går i stället i Lille, och handbollslandslagen har fått packa sina väskor och ta tåget norrut. Och tvingas alltså lämna OS-byn.

– Det är lite speciellt. Man vill väl ha den riktiga OS-känslan hela vägen in. Men nu är det som det är. Vi får väl vara glada att vi fick vara i Paris lite i alla fall. Från början skulle det väl bara vara i Lille så vi får vara glada för det vi fick, säger Jonathan Carlsbogård.

OS-schemat var en följetong under åren som spelen i Paris planerades. Tanken har hela tiden varit att så få nya arenor som möjligt ska byggas för att spelen ska vara så hållbara som möjligt.

Under de förutsättningarna blev det brist på hallar för de idrotter som kräver ungefär samma publikkapacitet och förutsättningar. Som basket, handboll och gymnastik. Internationella olympiska kommittén, IOK, valde att placera gymnastiken, där bland annat USA:s superstjärna Simone Biles är en given publikmagnet, i den befintliga Bercy Arena som kan ta drygt 15 000 åskådare.

Att OS går i Paris har lockat storstjärnor inom basket att ansluta sig till landslagen. För LeBron James, Stephen Curry och Nikola Jokic med flera hade det naturliga varit att spela i den relativt nybyggda Aréna Porte de La Chapelle i norra Paris – byggd med hjälp av OS-pengar just för att staden saknat en inomhusarena med plats för runt 10 000 i publiken. Men där har i stället badminton placerats.

Enligt amerikanska sajten The Athletic misstänker representanter för bland annat basket att det har att göra med att Étienne Thobois som är näst högste man i organisationskommittén i Paris är en tidigare OS-spelare i badminton och sitter i det internationella badmintonförbundets exekutivkommitté. De uppgifterna har dock tillbakavisats av OS-chefen Tony Estanguet.

Faktum kvarstår dock att det aldrig varit tal om att flytta på badmintonmatcherna. Basketen schemalagdes först i den hall där handbollen spelats men den idén ratades av Fiba, det internationella basketförbundet, då de inte ansåg att hallen höll måttet.

Lösningen blev att delar av både basket- och handbollsturneringarna spelas i Lille på Stade Pierre-Mauroy – en fotbollsarena med ett stängbart tak som förvisso tar drygt 27 000 åskådare, men också ligger långt från den pågående OS-festen.

Både basketens NBA-stjärnor och Frankrikes populära handbollsspelare har visat missnöje med beslutet. Kompromissen blev att handbollen börjar i Paris och spelar slutspelet i Lille. Medan basketen spelat sitt gruppspel i Lille och flyttar till Paris och Bercy Arena för slutspel när gymnastiken är över.

Sveriges målvakt Andreas Palicka tycker dock att det är ett bra beslut under omständigheterna.

Han minns matcherna Sverige spelade där under handbolls-VM 2017.

– Jag kommer ihåg att jag blev imponerad över ljudkulissen. Vi är bortskämda med de stora handbollsarenorna som tar kanske 10–15 000 åskådare och att det blir ett otroligt tryck. Under matcher i fotbollsarenor försvinner ljudet ofta ut när man stänger av den eller delar in hallen i två. Men det var en fantastisk ljudkuliss i Lille. En riktigt cool arena, säger han.

Läs mer:

Möregårdh inspirerar hela OS-truppen: ”Ger blodad tand”

Share.
Exit mobile version