Paret tog beslutet samma dag som Trump vann presidentvalet förra året.

– Inte en chans att vi är med om detta igen, säger hans fru Rachel Scott Everett.

De har hyrt en lägenhet i stadsdelen Condesa i Mexico City, där många av invånarna är amerikanska Trumpflyktingar. På kaféernas uteserveringar i Condesa är det nästan lika vanligt att höra engelska som spanska.

– Condesa har blivit som en frizon för oss, säger Rachel Scott Everett.

Förra gången Trump var president i USA, mellan 2017 och 2021, agerade paret annorlunda. De ville inte ge upp utan försökte påverka. De reste till ”Women’s March on Washington” som lockade över en halv miljon personer till en stor protest dagen efter Trumps installation. Paret organiserade sig i sitt valdistrikt och försökte övertyga Trumpanhängare i sin omgivning att ändra åsikt.

– Vi kämpade och protesterade, men nu känns det som om folk gett upp. Motståndet är borta, menar Rachel Scott Everett.

Paret har lite dåligt samvete för att de lämnat USA, men menar att de ändå gjort rätt. I Mexiko har de lättare att hitta energi till att orka gå ut på sociala medier och bemöta Trumps anhängare.

– Om vi varit hemma i Richmond hade vi bara blivit arga på alla Trumpsupportrar. Och när du är arg är det svårt att övertyga. I Mexiko får vi den energi vi behöver för att kunna argumentera bättre, säger Brian Gibson som driver ett marknadsföringsbolag i delstaten Virginia tillsammans med sin fru.

Att tidsskillnaden mellan Mexico City och Richmond endast är en timme gör att de kan arbeta som vanligt. För att integreras bättre i Mexiko går paret en onlinekurs i spanska och Rachel Scott Everett har börjat en danskurs i salsa. När det var Super Bowl tidigare i år gick paret på en lokal bar i Condesa och träffade andra amerikaner som tagit samma beslut som dem.

– Vi har inte stött på en enda Trumpanhängare i Mexico City. De åker inte hit. De drar på resortsemester till Puerto Vallarta, säger Brian Gibson och skrattar.

Mexico City är inte den enda mexikanska stad som tagit emot amerikaner. En av städerna med flest amerikaner per capita i Mexiko är den historiska kulturstaden San Miguel de Allende, 30 mil norr om huvudstaden. Den grundades 1541 av spanska kolonisatörer och på grund av sitt läge i bergen är nätterna svala, men dagarna varma. Luften är också bättre än i Mexico City med sina 20 miljoner invånare.

– Efter valet sköt intresset för att flytta hit i höjden, berättar Sonia Diaz som bor i San Miguel de Allende.


I Mexiko får vi den energi vi behöver för att kunna argumentera bättre

Hon är en mexikansk konsult som hjälper amerikaner att flytta till Mexiko och har skrivit handboken ”The Move to Mexico Bible” som kom ut i en nyutgåva efter att Trump installerades i januari. I den får läsaren tips om allt ifrån att skaffa visum och hur man registrerar sitt amerikanska fordon till att köpa hus och anlita flyttfirmor. Ett avsnitt handlar om att åldras och gå bort i Mexiko.

– Försäljningen av min bok fyrdubblades på en månad, säger hon.

Antalet sidvisningar på hennes hemsida och antalet mejl med förfrågningar om att flytta till Mexiko har ökat dramatiskt de senaste månaderna.

– Vissa människor uttrycker oro för sin säkerhet och sin framtid, säger hon.

En amerikansk familj som DN varit i kontakt med har en dotter som är transperson. Familjen vill inte uppge sitt namn, men berättar att de överväger att flytta till Mexiko för att deras dotter ska kunna undvika det hat som Trumpsupportrar skapat kring transpersoner.

– Vi känner oss inte säkra hemma, säger mamman i familjen.

Enligt Mexikos president Claudia Sheinbaum bor det 39 miljoner mexikaner i USA. Många av dem har dubbelt medborgarskap. I Mexiko bor det uppskattningsvis en miljon amerikaner, men presidenten menar att varje år kommer nästan 23 miljoner amerikaner på besök.

– Vi är bestämda av ödet att ha en god relation, sade Sheinbaum efter att hon förhandlat med Trump om att skjuta på handelstullarna.

Många amerikaner som flyttat till grannlandet framhåller hur snabbt Mexiko förändrats de senaste åren. Landet har valt en kvinnlig president för första gången. Mexiko har också stärkt aborträtten för kvinnor. USA går i motsatt riktning. Mexiko har även legaliserat marijuana för alla över 18 år. I USA är det förbjudet i 19 delstater.

Läs mer:

Spänd stämning vid gränsen mellan Mexiko och USA

Mexikos president: Varför skulle jag vara rädd för Trump?

Share.
Exit mobile version