Botkyrka, Stockholm

Kerstin Macke Eriksson polisanmälde företaget NMT Think Pink för miljöbrott redan 2017 men åklagaren lade ned ärendet.

Hon bor 500 meter framför Kassmyragropen där Think Pink hade sin mottagningscentral för de insamlade soporna. Varje dag tog hon promenader i vattenskyddsområdet med sin hund.

– Det var en otrolig aktivitet i gropen. Lastbilar kom och gick dygnets alla timmar och tippade saker som absolut inte ska krossas och blandas.

På våren 2018 självantände avfallsberget i Kassmyra.

– Vi kunde inte andas. De var tvungna att stänga förskolan Trollet här ute i flera dagar eftersom röken letade sig in.

Bakgrund.Botkyrka, Stockholm

● 2015 ansöker ett nystartat bolag om att få starta miljöfarlig verksamhet i Kassmyragropen i Botkyrka. Anmälan till kommunen gäller mellanlagring av avfall, samma verksamhet som bolaget Think Pink bedriver i Kagghamra, några kilometer bort. Kommunen har nyligen förbjudit deras verksamhet och ärendet är uppe hos länsstyrelsen.

● Anmälan godkänns. Grustäkten fylls snabbt på med avfall. Think Pink-containrar och säckar märkta med Think Pink avslöjar att det är någon annan som är verksam i gropen.

● Efter ett år dyker Think Pinks vd Bella Nilsson upp i styrelsen av bolaget.

Kerstin Macke Eriksson samlade ihop 534 namnunderskrifter från området under parollen: ”Stoppa sophanteringen i Kassmyra.”

Hon fick en halvtimme med de höga politikerna och tjänstemännen.

– Men de sa bara att allt är bra ute på plats. Företaget har avrinningsbrunnar under soporna, nio stycken.

– Men har ni kontrollerat att brunnarna finns på riktigt, och att det som företaget säger är sant, frågade jag. Då satt de bara tysta som två gapande abborrar. ”Nej, vi har inte kontrollerat någonting” var svaret.

Historien fick en ny dimension när företagets konsulter började begära ut namn och adresser på alla som hade klagat på verksamheten hos kommunen.

Enligt polisutredningen hade Think Pink gett ett säkerhetsföretag i uppdrag att kartlägga de som klagade på verksamheten.

– Det fanns boende här ute som kände sig hotade. En av mina vänner blev också kontrollerad på ett väldigt obehagligt och närgånget sätt, säger Kerstin Macke Eriksson.

Hundratals mejl och samtal till kommunen och miljöförvaltningen gjorde ingen skillnad, enligt Kerstin Macke Eriksson. Det var först när massmedierna började bevaka den tredje branden, i Kagghamra, som bröt ut julen 2020, som Botkyrkas makthavare vaknade.

– Den farliga röken gick hela vägen in till innerstaden och media började pressa på. Alla krävde ansvar och svar från Botkyrkas politiker.

I medierapporteringen kom det fram att det fanns giftiga dioxiner i släckvattnet från branden.

I dag ligger de brinnande soporna i Kagghamra fortfarande kvar – täckta med hundratals ton sand.

– Temperaturen är 15 grader där nu. Snart blir det möjligt att frakta bort avfallet men jag vet inte vem som ska betala för det.

Hon minns kvällen när hon såg på nyheterna att den misstänkta brottsligheten hon hade sett utanför knuten nu hade brett ut sig över Sverige.

– Jag blev så förbannad och ledsen. I så många kommuner över landet har invånare precis på samma sätt som vi larmat och gjort motstånd, men ingen har brytt sig.

DN har sökt Ebba Östlin (S) som var Botkyrkas högst ansvarige politiker under den här tiden, men hon har inte återkommit.

I ett mejl skriver Botkyrkas presschef Lennart Agén: ”Medborgarnas frustration är berättigad. Vi själva är lika frustrerade. Från kommunens sida har vi agerat utifrån gällande lagstiftning, men det är tydligt att lagen har stora brister och att det har drabbat Botkyrka.”

Botkyrka kommun förbjöd verksamheten i Kagghamra 2015. men länsstyrelsen rev upp beslutet.

Skultuna, Västerås

Maritha Dimander bor intill Think Pinks anläggning i Skultuna. Hon minns när företaget kom till byn i maj 2018.

– Det rök om soporna, ja det till och med brann i soporna i lastbilarna. De körde i skytteltrafik genom byn under dagen och skramlade hem tomma på natten. Det lät så högt att man satt upp i sängen.

De brinnande soporna kom från branden i Kassmyragropen. Kerstin Macke Eriksson hade ringt politikerna i Västerås och varnat dem för företaget som hade köpt tomten i Skultuna. Men då var det redan för sent.

– Kommunen hade redan godkänt verksamheten. De sa att det var i liten skala och att de hade kontroll, säger Maritha Dimander.

Bakgrund.Skultuna, Västerås

● 2018 köpte Think Pink en industritomt i Skultuna i Västerås och skickade in en anmälan till kommunen om miljöfarlig verksamhet.

● Maj 2019 stoppade Västerås kommun tillfälligt införseln av avfall.

● I september 2020 greps och häktades ägarna av företaget Think Pink. Avfallet i Skultuna, som beräknades till 39 000 ton, övergavs på tomten.

●  I dec 2023 började kommunen forsla bort avfallet från Skultuna. 43 miljoner avsattes till arbetet. I mars i år tog pengarna slut och arbetet avstannade. Kvar på platsen ligger tusentals ton avfall.

Snart radade företaget upp stora balar mot vägen för att hindra insynen.

– Vi här i byn trodde att de var fyllda med hästfoder men det var ju krossat farligt avfall i de där, säger Maritha Dimander.

Men från ett fågelskyddsområde på andra sidan Svartån, några meter från området, som hon skötte om, kunde hon följa vad som hände.

– De la byggsoporna i en stor behållare och så sprutade det ut något svart som såg ut som jord rakt ut mot Svartån, men det var inget som kommunens miljöinspektörer noterade.

Vid ett tillfälle hälldes stora behållare med vätska ut rakt ned i Svartån som mynnar ut i Mälaren.

– Ingen vet vad det var i de här behållarna. Jag försökte få kommunen att ta prover men de sa att det kostade för mycket, säger hon.

De boende i Skultuna slutade sova med öppet fönster. När de började ifrågasätta Think Pinks metoder på företagets Facebooksida blev stämningen obehaglig. Vd:n Bella Nilsson, slog ifrån sig anklagelserna i ett brev och påstod att de måste vara psykiskt sjuka och ha vanföreställningar som lider av den ”miljövänliga spjutspets-anläggningen”. Hon skrev också att de skulle tänka på vad de sa eftersom de kunde riskera fängelse för förtal.

Strax därefter började även avfallsbergen i Skultuna att brinna.

– Vi fick stänga alla förskolor i byn i flera dagar. Värst var det för de som bodde precis bredvid, det var äldre människor som inte orkade ringa kommunen själva och en barnfamilj där både mamman och barnen var väldigt allergiska.

Maritha Dimander är mer besviken på kommunens politiker och miljöinspektörer än de misstänkta gärningsmännen.

– Skurkarna har gjort det här för att tjäna pengar men tillsynsmännen på kommunen har varit så fruktansvärt lättlurade och ansvarslösa. De har varit där några gånger bara och tittat och frågat och trott på svaren.

Anna Thunell (MP) var ordförande i miljönämnden i Västerås under perioden 2016-2022. Hon förstår att de boende i Skultuna är frustrerade men säger att kommunen gjorde allt de kunde inom lagstiftningens ramar.

– Det stämmer inte att vi var där bara ett fåtal gånger eller att vi svalde allt företaget sa. Vi gjorde många inspektioner. Tre personer jobbade med det här på heltid.

– Jag kan förstå att de boende tyckte att det gick långsamt. Men det handlar om att vi verkligen ville ha på fötter när vi förbjöd verksamheten eftersom företaget hade egna jurister som överklagade allt till länsstyrelsen. Hade vi agerat för snabbt utan underlag hade länsstyrelsen rivit upp våra beslut vilket hände i Botkyrka och Laxå.

När Anna Thunell förbjöd Think Pink att köra in mer avfall till området i Skultuna blev hon JO-anmäld av bolagets jurist. I JO-anmälan, som måste delges den som anmäls, presenterades en kartläggning som företaget hade gjort om henne.

– De hade tagit reda på allt om mig; var jag var född, vilken familj jag hade, var jag gick i skolan, i vilken församling jag var född i, vilken bil min man körde. Det var helt irrelevant för saken och fruktansvärt obehagligt. Jag tolkade det som ett försök att skrämma mig till tystnad.

Under samma period började också främmande bilar med människor i dyka upp parkerade långa stunder utanför hennes och makens hem.

– Vi bor ganska isolerat ute på landet så vi vet vilka bilar som hör till området och vilka bilar som inte gör det, säger Anna Thunell.

Röfors, Laxå

Björn Brohmée var ansiktet utåt för Röforsbornas motstånd mot Think Pink.

När han läst den 45 000 sidor långa polisutredningen förfasas han över hur ofta han var på de misstänktas radar.

– De skriver att jag är ett problem och att det är dags för mig att få känna ”vikten av avfall”.  Hade jag läst det här då hade jag flyttat härifrån.

Det har gått fyra år sedan Björn Brohmee, 73, syntes nästan dagligen i medier landet runt.

Han var den som blev talesperson för Röforsbornas motstånd mot det avfallsberg och den anläggning som etablerat sig i det lilla samhället med 200 invånare sommaren 2019.

– Miljön här blev odräglig. När man kom ut på morgonen och skulle hämta tidningen var allt täckt av ett tjockt lager damm. Vi kunde inte längre sitta i våra trädgårdar.

Bakgrund.Röfors, Laxå

● Sommaren 2019 etablerades anläggningen i Röfors där Think Pinks avfall dumpades och grävdes ned.

● Upplägget var detsamma som i Kassmyra i Botkyrka och i Skultuna: Bygg- och rivningssopor maldes till sand i en stor sprutande kvarn. Balar fulla med avfall staplades på hög för att hindra insynen.

● Ett lokalt återvinningsföretag bedrev officiellt verksamheten men snart uppdagades att det var Think Pink som huserade inne på området.

● Ägarna till återvinningsföretaget är åtalade för miljöbrott i åtalet mot Think Pink.

Björn Brohmée var vid avfallsområdet nästan dagligen och dokumenterade med sin kamera vad som pågick.

Genom Facebook fick han kontakt med boende i Skultuna och Botkyrka och startade en aktionsgrupp mot tippen. Hela byn anslöt till gruppen.

– Vi boende gjorde ett 50-tal anmälningar till kommunen. Vi skrev och ringde men allt avvisades av miljöförvaltningen som svarade att de inte såg något problem med verksamheten, säger han.

Röforsborna samlade ihop hela byns namnunderskrifter mot avfallshanteringen. Under ett öppet möte med kommunen lämnade de över namninsamlingen.

Björn Brohmées öppna motstånd fick konsekvenser. En dag stod en bil från företaget parkerad utanför Björn och hans sambos hus. I bilen satt en Think Pink-anställd som Björn Brohmée vet namnet på ”och glodde och såg hotfull ut”. Bilen och personen stannade i flera dagar.

– Det var öppen stalkning, säger Björn Brohmée, som polisanmälde händelserna.

Han har varit kallad på polisförhör och kommer att vittna i den stora rättegången mot företaget som väntar efter sommaren.

– Nu när jag inte längre är ett hot mot deras intäkter är jag inte rädd.

Vad har varit det värsta i den här historien?

– Att det här kunde ske med tillsynsmyndigheternas och politikernas godkännande. Det här pågick i 1,5 års tid och man negligerade helt oss som bodde här.

– Är man skurk begår man brott. Men de som serverade pengarna på fat åt skurkarna, det var myndigheterna.

Bo Rudolfsson (KD) var Laxå kommuns högsta ansvarige politiker under den här tiden. Han tror inte att de boende känner till allt som kommunen gjorde.

– Det stämmer inte att vi inte agerade. Vi förbjöd verksamheten vid två tillfällen men allt upphävdes av länsstyrelsen som tyckte att vi gick för hårt fram.

Återvinningsbolagets Think Pinks tidigare VD Bella Nilsson, som i dag har bytt namn, är åtalad för grovt miljöbrott på 21 platser i Sverige tillsammans med sin tidigare make och 3 andra personer som kopplas till företaget.

Hon avböjer via sin advokat att medverka i artikeln och svara på den kritik som framförs mot henne och bolaget.

”Det har varit en massiv mediebevakning av detta sedan september 2020. Det är inte möjligt för henne att fullständigt bemöta alla anklagelser i en intervju. Min klient förnekar brott. Det är i domstolen skuldfrågan ska avgöras. Där kommer hennes sak att läggas fram”, skriver advokat Jan Tibbling i ett sms till DN.

Detta har hänt.

● Under mellandagarna 2023 väcktes åtal mot elva personer kopplade till återvinningsbolaget Think Pink, i det som ska vara den största miljöbrottsutredningen i svensk historia.

● Fem av dem åtalades för grovt miljöbrott: bland annat företagets vd Bella Nilsson och hennes före detta make Thomas Nilsson och tv-kändisen Leif-Ivan Karlsson.

● En sjätte person, en miljökonsult vid det välrenommerade företaget WSP, som fungerat som företagets garant gentemot tillsynsmyndigheter, åtalades för medhjälp till grovt miljöbrott.

● Fem fastighetsägare som förvarat företagets avfall åtalades för miljöbrott.

● Tiotusentals ton osorterat avfall har enligt åklagaren dumpats och i flera fall grävts ner i marken på 21 platser i Mellansverige.

● Skadliga nivåer av arsenik, dioxiner, bly, zink, koppar och petroleumprodukter har konstaterats på flera platser.

● Samtliga misstänkta nekar till brott. Straffskalan för grovt miljöbrott är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Lagstiftningen som möjliggjort den misstänkta brottsligheten

● Think Pinks anläggningar löd under miljöbalkens bestämmelser för anmälningspliktig C-verksamhet.

● Den säger att du får sortera och mellanlagra upp till till 10 000 ton ofarligt avfall utan att behöva tillstånd och utredning från Länsstyrelsen.

● Tillsynsmyndighet för C-pliktig verksamhet är kommunens miljöinspektörer och tillsynen bygger till stor del på egenkontroll – att företaget själv utför prover och volymmätningar och rapporter på kommunens begäran.

● Av brottsutredningen framgår att Think Pinks miljökonsulter och avfallsmäklare många gånger har manipulerat och förfalskat de papper och provtagningar som skickats in till kommunens miljöinspektörer.

● Flera miljöförvaltningar har försökt stoppa företaget när de upptäckt att verksamheten inte stämde överens med anmälan (för stora volymer, farligt avfall på plats, mm), men hindrats av länsstyrelsen som rivit upp besluten efter att Think Pinks jurister överklagat.

Läs mer:

Sopor skulle återvinnas – grävdes ner i svenska naturen

Miljöbrottsexperten: ”Våra barnbarn får betala med sin frihet”

Elva åtalas efter omfattande sopskandalen i Think Pink-härvan

Share.
Exit mobile version