Annalena Baerbock och hennes franska kollega Jean-Noël Barrot var väl förberedda. När de skulle träffa Syriens nya ledare Ahmed al-Sharaa i Damaskus på fredagen hade de kommit överens på förhand om att Barrot inte skulle skaka hand med al-Sharaa. Detta för att visa solidaritet med Baerbock, som al-Sharaa enligt förhandsinformation skulle vägra ta i hand eftersom hon är kvinna.
Planen gick halvbra. Barrot lade handen på bröstet för att signalera till al-Sharaa att han inte tänkte skaka hand, men denne räckte uppfordrande fram handen och till sist rörde Barrot halvhjärtat den syriske ledarens fingertoppar.
Baerbock och Barrot var de första EU-utrikesministrarna som besökte Damaskus sedan Bashar al-Assad störtades i december. Ett av deras viktigaste uppdrag var att tala för kvinnors rättigheter, en fråga som särskilt Baerbock driver.
Det uteblivna handslaget i Syrien har väckt stor uppmärksamhet i tyska medier. ”En feminist och en islamist träffas”, rubricerar Spiegel. ”Nya makthavaren förvägrar Baerbock ett handslag!”, utbrister kvällstidningen Bild.
Baerbock säger till tyska medier att al-Sharaa hade skakat hand med henne när de tog avsked. Då var emellertid inga kameror närvarande.
Inom EU har farhågorna varit stora att Syriens nya islamistiska makthavare ska börja föra en fundamentalistisk politik, på samma sätt som grannlandet Iran. Den här incidenten bekräftade farhågorna, säger tyska experter.
– Det här är inte bra, med tanke på vad vi vet om andra länder där extremt konservativa islamistiska män sitter vid makten. Som till exempel Iran och Saudiarabien, säger Volker Perthes till Stern. Han leder den tyska tankesmedjan Stiftelsen för vetenskap och politik.
– Det är inte tradition i Syrien att agera som al-Sharaa. Jag hoppas att han kritiseras för det, tillägger Perthes.
I Tyskland pågår samtidigt en debatt om att syrier som har fått flyktingstatus ska uppmanas att återvända till Syrien. Tyskland har i likhet med många EU-länder avbrutit behandlingen av syriska asylansökningar.