Den 8 april 2022 attackerades järnvägsstationen i Kramatorsk, östra Ukraina, av en rysk robot. 61 personer dog och 160 personer skadades i det som hittills är den attack som dödat flera civila under Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Tillfället var väl valt – evakueringarna från området pågick för fullt.

Anastasia Zibrova, som bor i Kubrinka, en stad i Moskvaregionen, delade en av sina vänners inlägg om händelsen på Vkontakte, Rysslands motsvarighet till Facebook.

Nu har hon dömts till fem års fängelse för ”spridning av medvetet falsk information om användningen av den ryska federationens väpnade styrkor baserat på politiskt hat eller fiendskap”. Närmare bestämt handlar det om artikel 207.3 i den ryska strafflagen, som  infördes i brottsbalken i samband med att Ryssland inledde anfallskriget. Ryssland förnekar att det var de som avfyrade roboten mot järnvägsstationen – och anser därför att informationen Anastasia Zibrova delade var falsk.

Hon ska tillbringa de kommande fem åren i en ”allmän regimkoloni”.

Den med Nobelpriset belönade människorättsorganisationen Memorial betraktar henne sedan i juni, då hon först sattes i husarrest, som en politisk fånge.

Hon är långt ifrån ensam om sitt öde. Enligt OVD-info, en annan rysk människorättsorganisation, har 2 739 personer åtalats för politiskt motiverade brott sedan krigsutbrottet, många av dem för att ha begått brott mot de nya lagar som förbjuder misskreditering av eller spridande av information om den ryska armén. Just nu sitter 772 fängslade, enligt Memorial.

142 av dem kommer att åtalas bara under kommande vecka.

När kriget bröt ut i slutet av februari 2022 gick människor ut och demonstrerade mot den ryska invasionen. Under de första månaderna gjordes hundratals gripanden. Några tillförlitliga siffror på hur många som gripits sedan dess är svårt att få tag i, men hittills i år hävdar OVD-info att 1 097 personer gripits vid offentliga demonstrationer mot kriget.

Många trotsade de nya lagarna som infördes när det ryska anfallskriget inleddes. De förbjuder i praktiken all kritik av de ryska myndigheterna och den ryska militären – något som står helt i strid med rätten till yttrandefrihet. Lagen strider också mot den ryska konstitutionen och därför anser människorättsorganisationer att samtliga åtal är olagliga.

Exemplen på fängslanden, åtal och fall som lett till domar är många.

Alyona Agafonova, 24 dömdes till tio månaders straffarbete för ”offentlig vanhelgning av symboler för Rysslands militära ära, förolämpande av minnet av försvarare av fosterlandet med hjälp av media eller internet” efter att ha lagt ut en video på ett nationellt monument där hon själv pekade med fingret mot skulpturens bröst.

Elena Lazarevna, 51, ryska men medborgare i Ukraina, jobbade i köket på specialstyrkan Azovs regemente. Hon blev anklagad för att tillhöra en ”kriminell organisation vars handlingar syftar till att tvångsöverta makten och tvångsförändra Ryska federationens konstitutionella system”. Hon sitter fängslad sedan mars 2022 och riskerar 20 års fängelse.

Parvina Abuzarova, 32, dömdes till tre års fängelse plus ett år utan rätt att använda digitala nätverk då hon ansågs ha offentligt ha uppmanat andra att ”utföra aktiviteter riktade mot Ryska federationens säkerhet, eller för att hindra myndigheters och deras tjänstemäns utförande av deras befogenheter för att säkerställa Ryska federationens säkerhet med hjälp av Internet”.

Anastasia Gordienko, 70, fick 1,5 års skyddstillsyn efter att ha uttryckt beundran för Zelensky och ”Ukrainas seger över fascismen”.

Dmitri Ivanov dömdes på torsdagen till 8,5 års fängelse för inlägg han gjort om dödandet av ukrainska civila i Bucha. Under rättegången blev han, enligt vittnen på plats, avbruten av domaren varje gång han försökte prata om Bucha eller kritisera Putin, rapporterar Mediazona på Telegram.

Fakta.Är Ryssland en demokrati?

● De demokratiska bristerna är stora i Ryssland trots att demokrati och rättssäkerhet garanteras i grundlagen.

● Redan innan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina 2022 var press- och yttrandefriheten begränsad, och oberoende medier och oppositionspolitiker motarbetades på olika sätt.

● Under kriget har den inre repressionen skärpts kraftigt.

Källa Utrikepolitiska institutet

Share.
Exit mobile version